Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
10 oktober 2003

18 Miljoen euro extra voor ambulancezorg

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestemd met het beschikbaar stellen van 18 miljoen euro structureel ten behoeve van de versterking van de ambulancezorg. Daarmee zullen extra standplaatsen worden gerealiseerd in onder andere Wijchen, Urk en Volendam-Marken en op Schouwen Duiveland (Neeltje Jans). Daarnaast vindt een herschikking plaats van een deel van de bestaande standplaatsen zodat de bereikbaarheid van de ambulancezorg sterk wordt verbeterd. Uitgangspunt daarbij is dat een ambulance binnen vijftien minuten op de plaats van een ongeval dient te zijn. Na overleg met partijen in het veld zal eind december 2003 een concrete uitwerking van de verdeling van standplaatsen in Nederland worden gepresenteerd.

Het kabinet schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de aansturing in de ambulancesector moet veranderen waarbij de positie van de zorgverzekeraars zal worden versterkt. De huidige planningsbevoegdheid van provincies zal worden vervangen door een vergunningensysteem van de minister van VWS. Regionale ambulancevoorzieningen kunnen voor een vergunning in aanmerking komen en sluiten vervolgens een contract met zorgverzekeraars.

De voornemens ten aanzien van de ambulancezorg maken onderdeel uit van een bredere visie op de acute zorg. Het kabinet wil stimuleren dat aanbieders de zorg in de keten van acute zorgverlening (huisarts, ambulance, ziekenhuis, nazorg) beter op elkaar afstemmen. Bekeken wordt in hoeverre concurrentie mogelijk is in onderdelen van de acute zorg.

RVD, 10.10.2003