Gemeente Alkmaar


Penning van Verdienste voor tamboer-maître Huiberts

Alkmaar, 10 oktober 2003

Op woensdag 8 oktober a.s. om ± 16.45 uur reikt de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, de penning van verdienste in zilver van de stad Alkmaar uit aan de heer R. Huiberts. De onderscheiding wordt uitgereikt bij restaurant `t Gulden Vlies aan de Lindengracht tijdens een optreden van het Trompetterkorps Alkmaar senioren `de Knickerbockers'.

De heer Ron Huiberts, geboren op 11 mei 1959 en woonachtig in Alkmaar, krijgt de penning voor zijn grote inzet voor het Trompetterkorps Alkmaar senioren (TKA), ook wel genoemd `de Knickerbockers. In 1972 is de heer Huiberts als spelend lid bij het Trompetterkorps senioren gekomen. Sinds 1978 is hij de tamboer-maître. Een belangrijke gebeurtenis voor TKA zijn de optredens die ze jaarlijks verzorgen in het kader van de viering van Alkmaars Ontzet op 7 en 8 oktober. Sinds de oprichting van TKA (1966) begeleiden ze de Lampionoptocht, de Kinderoptocht en de Grote Middagoptocht. De heer Huiberts doet dat dit jaar als tamboer-maître voor de 25e en laatste keer. Hij neemt als zodanig afscheid van TKA. De heer Huiberts heeft dit, evenals de andere korpsleden, altijd belangeloos gedaan. Mede dankzij zijn grote inzet is het korps, na een aantal moeilijke jaren, weer in een opbouwende fase. Naast de optredens en de activiteiten voor TKA is de heer Huiberts betrokken geweest bij de organisatie van het Leesberg Concours en andere muziekevenementen in Alkmaar. Momenteel is hij samen met besturen van andere muziekverenigingen aan het onderzoeken of het opzetten van een gezamenlijke jeugdopleiding mogelijk is.

Trompetterkorps Alkmaar
TKA verzorgt, als echt Alkmaars Korps, per jaar meerdere optredens in Alkmaar. Daarnaast verzorgen ze jaarlijks ± 30 optredens, zowel in Nederland als daarbuiten: o.a. in Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Ierland, België en Spanje. Een hoogtepunt uit de geschiedenis van het Seniorenkorps is het behalen van de 2e prijs tijdens het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Daarnaast is de jeugdband van TKA eind jaren negentig drie achtereenvolgende keren Nederlands kampioen geworden tijdens de HaFaBra-kampioenschappen in Barneveld. De tamboer-maître is de persoon die voorop loopt en de leiding heeft over het korps. Hij doet dat door het geven van stoktekens en mondelinge bevelen, in totaal 25 verschillende commando's.

Op de oorkonde die hoort bij de penning van verdienste staat vermeld: `voor zijn grote verdiensten voor muzikaal Alkmaar.'

10 oktober 2003