Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 205/ ItV
Datum: 10 oktober 2003

Echtpaar Wadman uit Gytsjerk wint Provinciale
PAARDENSPORTPRIJS 'DE GUDS'

DE GUDS, PAARDENSPORTPRIJS VAN DE PROVINCIE FRYSLÂN, IS VOOR SIPKE EN ATJE WADMAN UIT GYTSJERK. DE JURY ROEMDE HET ECHTPAAR VANWEGE 'HET GEDURENDE MEER DAN 20 JAAR PROPAGEREN VAN HET FRIESE PAARD IN AL ZIJN FACETTEN EN VOOR HET BEKENDHEID GEVEN AAN HET FRIESE KOSTUUM IN BINNEN- EN BUITENLAND'. Andere genomineerden voor de prijs waren H. Fennema uit Akkrum en mevrouw T. van der Velde uit Terwispel.

De activiteiten van het echtpaar Wadman in de Friese paardensport zijn zeer breed. Sipke Wadman begon zijn loopbaan in de mensport, Atje Wadman specialiseerde zich in borduren en oude klederdrachten en in het bijzonder het Friese kostuum. Na een tijdje werden zij beiden lid van de ploeg van het Friese Quadrille, waarvan ze nog steeds deel uitmaken. Inmiddels is Sipke Wadman voorzitter van de Friese Quadrille en bestuurslid van de vereniging 'Friezendei. Adje Wadman legde al vaak in binnen- en buitenland uit wat er allemaal komt kijken bij een Fries kostuum. Beiden nemen ook deel aan concoursen van tuigpaarden, zijn te vinden op keuringen van Friese paarden en zijn betrokken bij het harddraven met Friese paarden.

Het woord 'Guds' is oud-Fries en betekent 'een tamelijk zwaar paard'. De Guds wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en is in de plaats gekomen van de Fryske Hynsteman/frou-prijs van Indoor Friesland en de Krompanelen Sjeesprijs, waarvoor de voordracht jaarlijks door leden van de stichting 'It Fryske hoars' werd gedaan. De besturen van Indoor Friesland en It Fryske hoars benaderden de provincie om één jaarlijkse prijs in te stellen voor de gehele paardensportprijs in Fryslân.

De jury voor De Guds bestond uit de heren B. Kluvers, J. Melissen en W. Dijkstra. Een commissie bestaande uit de heren J. Bles van It Fryske Hoars, W. Wieling van SCI Indoor Friesland en W. Rooding van de provincie hebben Gedeputeerde Staten geadviseerd het echtpaar Wadma de prijs toe te kennen.

De prijs, die een wisselprijs is, is gemaakt door Hans Jouta uit Ferwerd en is een in massief brons gegoten, steigerend paard. De uitreikingsbijeenkomst waarop Commissaris van de Koningin Ed Nijpels de prijs uitreikte, wordt gezien als de start van de bijeenkomsten rond Indoor Friesland.


---- --