Openbaar Ministerie

Rotterdam/ Landelijk Parket, 10 oktober 2003

Nationale Recherche maakte einde aan invoer grondstoffen amfetamine

In een international onderzoek naar de import van grondstoffen voor de productie van synthetische drugs is donderdag door de Nationale Recherche op de noordelijke ringweg van Bergen op Zoom ingegrepen bij de aflevering acht jerrycans met in totaal 240 liter BMK.

In Nederland is een verdachte afnemer van de chemicaliën uit Den Haag aangehouden. In Den Haag zijn vijf woningen en in Winschoten is een woning doorzocht.
In Duitsland zijn twee verdachten aangehouden, onder wie de hoofdverdachte. Deze in Emden woonachtige 46-jarige Rus bemiddelde vermoedelijk al enkele jaren tussen criminele netwerken in Nederland en Oost-Europese leveranciers van grondstoffen voor synthetische drugs.

In Emden is beslag gelegd op een dubbeldeks autobus met tanks die waren geprepareerd voor de smokkel van chemicaliën. Ook zijn twee restpartijen chemicaliën aangetroffen. De in beslag genomen partij BMK was afkomstig uit Wit-Rusland en zou goed zijn geweest voor de productie van amfetamine met een straatwaarde van ongeveer 600.000 euro.

De in Nederland aangehouden verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen en in bewaring gesteld.

In dit onderzoek is nauw samengewerkt tussen de Nationale Recherche, de regionale politiekorpsen in het noorden en rechercheurs van het Duitse Landeskriminalamt in Oldenburg. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.