Ministerie van Defensie


---


---

foto: sergeant De Bruijn tijdens de training voor de recordpoging (Koninklijke Luchtmacht)

Sportinstructrice De Bruijn verbetert wereldrecord onderwaterzwemmen

10-10-2003

Sergeant Renate de Bruijn van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdag (10 oktober) het wereldrecord onderwaterzwemmen gebroken. De sportinstructrice van de vliegbasis Woensdrecht zwom in totaal honderd meter onderwater in de discipline "dynamic without fins". Dit is drie meter verder dan het oude record dat sinds 20 juli 2003 op naam stond van een Zweedse. De recordpoging werd gehouden in het 50-meterbad van zwembad De Tongelreep in Eindhoven. Dit weekend onderneemt De Bruijn alweer een poging haar nieuwe record te verbeteren.

De Bruijn zwom altijd al, maar kwam pas in 2002 in contact met het onderwaterzwemmen. In juni van dat jaar deed ze voor spek en bonen mee tijdens een wedstrijd waar ze eigenlijk als toeschouwer aanwezig was. "Het record stond toen op 63 meter en ik zwom direct al 59 meter. Dan is het gek als je er niets mee gaat doen." En ze bleek direct al succes te hebben. In december 2002 verpulverde sergeant De Bruijn het Nederlandse record dat op 67 meter stond: ze zwom 82 meter onderwater zonder vinnen. In mei 2003 verbeterde de sportinstructrice haar eigen record met maar liefst elf meter. Dit record van 93 meter was toen twee meter verder dan het mannenrecord van dat moment.

Na maanden van voorbereiding zou Renate de Bruijn het weekend van 10, 11 en 12 oktober drie pogingen ondernemen om het wereldrecord van 97 meter te verbeteren. Haar doelstelling was om minimaal 100 meter aan één stuk onder water te zwemmen. Nu dit al bij de eerste poging is gelukt zal De Bruijn de overige twee dagen gebruiken om een poging te doen haar zojuist behaalde record weer te verbeteren.