GAIA

Gaia dient klacht in bij parket tegen kippenmishandeling in big brother

Dierenrechtenorganisatie vraagt ook aan Vlaams mediaminister Marino Keulen om maatregelen te treffen

10 oktober 2003

Persbericht

© GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft haar raadsman de opdracht gegeven klacht in te dienen bij het parket van Brussel tegen diegenen die gisteren in het Kanaal 2-programma Big Brother kippen op een wrede en pijnlijke wijze doodden. Twee deelnemers aan het spelprogramma probeerden elk op een duidelijk onkundige wijze met een hakbijl een kip te onthoofden op een boerderij. Er moest duidelijk verscheidene keren gehakt worden vooraleer de dieren dood waren. Ook tegen de opdrachtgevers dient GAIA klacht in, omdat er meerdere inbreuken op de dierenwelzijnswet gepleegd werden.

De dierenwelzijnswet van 14.08.1986 bepaalt dat gewervelde dieren (zoals kippen) alleen mogen gedood worden door een persoon die over de nodige kennis en bekwaamheid beschikt en volgens de minst pijnlijke methode. Bovendien bepaalt het Koninklijk Besluit van 10 januari 1998 inzake de bescherming van dieren bij het slachten of het doden dat de dieren 'elke vermijdbare opwinding of pijn of elk vermijdbaar lijden' moet worden bespaard. De beelden bewijzen dat dit duidelijk niet het geval was. Bovendien kunnen de deelnemers van Big Brother, die de kippen op een dergelijke onkundige en pijnlijke wijze trachten te doden, bezwaarlijk beschouwd worden als mensen met 'de nodige kennis en bekwaamheid'. Heel wat kijkers reageerden geschokt, ook op het feit dat de programmamakers, wiens sensatiezucht blijkbaar steeds minder grenzen kent, de feiten bij wijze van aankondiging 'in geuren en kleuren' beschreven op hun website.
GAIA vraagt tevens aan Vlaams mediaminister Marino Keulen om hiertegen op te treden en een aantal duidelijke grenzen vast te leggen inzake de omgang met dieren in televisieprogramma's in het algemeen en spelprogramma's in het bijzonder. Dieren zijn geen dingen waarmee men zomaar van alles en nog wat kan uitspoken voor de lol en de sensatie of de kijkcijfers. Ook van federaal minister voor Dierenwelzijn Rudy Demotte vraagt GAIA een duidelijk signaal.
Tenslotte vraagt GAIA de boerenorganisaties om hun leden duidelijk te maken dat ze beter niet ingaan op vragen tot medewerking aan Big Brother.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be