Gemeente Leeuwarden

Wonen, werken en genieten:

Leeuwarden biedt iedereen een (t)huis

Leeuwarden is een aantrekkelijke stad. Om te winkelen, te genieten van de historische binnenstad en statige grachten. Maar vooral ook om in te wonen. De gemeente Leeuwarden wil voor iedereen optimaal woongenot; in de bestaande stad en in nieuwbouwwijken. Bestaande woningen worden daarom ingrijpend verbeterd, andere gesloopt en vervangen door nieuwe, betere huizen. Dat doen we in de Vrijheidswijk en Achter de Hoven/Vegelin.

Tegelijkertijd bouwen we volop in nieuwbouwwijken. In de wijk Zuiderburen wonen nu ca 1600 mensen in 600 nieuwe woningen. Uiteindelijk komen daar 1750 woningen in verschillende bijzondere en heel verschillende woonprojecten. In Zuiderburen bouwen we vooral in het midden- en duurdere segment. Binnenkort begint het werk aan nog twee nieuwe wijken, met nieuwe woonmilieus. In de Zuidlanden is plaats voor zon 6000 woningen. En Blitsaerd, dat grenst aan het noorden van de stad, komen exclusieve woningen op ruime kavels.

Nieuwbouw is vooral bedoeld voor de midden en hogere inkomensgroepen. Maar we vergeten ook de andere doelgroepen niet. De gemeente Leeuwarden zet zich in voor drie specifieke doelgroepen van beleid: studenten, lagere inkomens en ouderen. Voor de ongeveer 13.000 Leeuwarder studenten wordt de komende jaren extra gebouwd. Mensen met een laag inkomen kunnen rekenen op vernieuwende sociale huurbouw en voor ouderen wordt zorg en wonen steeds beter gecombineerd.

Voor al onze plannen is doorstroming in de woningmarkt erg belangrijk. Sinds de bouw van Zuiderburen is de doorstroming weer op gang gekomen. We willen de gang erin houden door per jaar zon 400 tot 640 huizen te bouwen. Op deze website vindt u de informatie over alle woonprojecten die de gemeente in petto heeft om wonen in Leeuwarden nog aantrekkelijker te maken.

Onderspreuk Projecten