HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND

Waterschappen beëindigt aanvoer zoet water uit Amsterdam-Rijnkanaal

10 oktober 2003

De hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland, Schieland en De Stichtse Rijnlanden hebben op vrijdag 10 oktober om 16.00 uur de aanvoer van zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal beëindigd. Vanwege de neerslag van de afgelopen dagen en de stijging van het peil van de Rijn is aanvoer via de zogeheten KWA-route niet meer nodig. Met dit besluit komt er voor de waterschappen een einde aan de maatregelen vanwege de droogte. De waterschappen kijken met tevredenheid terug op de afgelopen periode, zowel vanwege de aanvoer van zoet water, die boven verwachting verliep, als vanwege de prettige onderlinge samenwerking.

Rijnafvoer en verzilting
De afvoer van Rijnwater bij Lobith is vrijdagochtend gestegen tot boven 1400 m3/sec, terwijl de kritische grens bij 1100 m3/s ligt. De verzilting van de Hollandsche IJssel is aanzienlijk verminderd, tot ruim onder de norm van 200 mg/l. Alleen bij de monding van de Hollandsche IJssel in de Nieuwe Maas zit nog een zoutprop van iets boven 200 mg/l, maar de verwachting is dat die de komende dagen naar zee zal worden afgevoerd. Daarmee zijn alle formele gronden om de Kleinschalige Water Aanvoer (KWA) in werking te houden komen te vervallen.

Opheffen vaarverboden en stremmingen sluizen
Het ingestelde vaarverbod voor de Leidsche Rijn en de Oude Rijn (tussen Haanwijk en de Snellerbrug in Woerden) zal worden opgeheven Dit geldt ook voor de stremming van de sluizen in De Meern, Haanwijk en Bodegraven.

Hoeveelheden
In de periode tussen 1 augustus en 10 oktober is via de KWA ongeveer 38 miljoen m3 zoet water aangevoerd. In 2003 liet Rijnland tot nu toe 127 miljoen m3 water in. Naast de KWA gebeurde dat verder bij Gouda (van 10 april tot 22 augustus: 71 mln. m3) en via de Tolhuissluis (van 26 augustus tot 12 september: 18 mln. m3). In een gemiddelde zomer ligt de hoeveelheid inlaatwater bij Gouda tussen de 25 en 50 miljoen m3. De totale hoeveelheid ingelaten water (127 mln. m3) komt overeen met een kolom water op een voetbalveld van ruim 25 kilometer hoog.