STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Start aanleg Museumpark Landgoed Oranjewoud + Museum Belvédère

Vanmiddag is het startsein gegeven voor de bouw van Museum Belvédère en de aanleg van Museumpark Landgoed Oranjewoud in Oranjewoud (gemeente Heerenveen). In een gezamenlijk actie werd de eerste paal voor het museum geslagen door mevrouw K. Bregman (weduwe van de Friese kunstschilder Boele Bregman), de heer A.J. Mulder (gedeputeerde van de provincie Fryslân), de heer C.J. Vriesman (directeur Staatsbosbeheer), de heer P.M.M. de Jonge (burgemeester van Heerenveen), de heer F. Bouwers (wethouder van Heerenveen) en de initiatiefnemer van het museum Thom Mercuur. Hiermee zijn de werkzaamheden begonnen voor een bijzondere combinatie van twee projecten. De deels verdwenen noordelijke aanleg van Landgoed Oranjewoud wordt hersteld in zijn oorspronkelijke barokke stijl. In een aangrenzende nieuwe 'kamer' van het Landgoed komt het Museum Belvédère, dat onderdak gaat bieden aan belangrijke 20e eeuwse en hedendaagse Friese schilders in samenhang met stijlverwanten buiten Friesland en in het buitenland. De meeste werken van hen worden nu niet in het openbaar getoond.

De twee projecten vormen een unieke combinatie op een unieke plaats. Ze combineren op hedendaagse wijze oud en nieuw, natuur en cultuur. Het ontwerp voor het museumpark is van Michael R. van Gessel, landschapsarchitect te Amsterdam. Het ontwerp van het museum is van Eerde Schippers, Inbo architecten te Drachten.

Met het slaan van de eerste paal zijn twee lang gekoesterde wensen in vervulling gegaan. Die van Thom Mercuur en de Stichting Museum Belvédère om te komen tot een museum voor moderne schilderkunst en die van Staatsbosbeheer om de noordelijke tuin van Landgoed Oranjewoud weer in oude glorie te herstellen.

Velen hebben zich voor dit project ingezet. De Stichting Museum Belvédère en Staatsbosbeheer zijn door de gemeente Heerenveen bij elkaar gebracht. Bij de uitwerking van de plannen hebben deze drie instanties nauw samengewerkt met de provincie Fryslân, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de kunsthistorica mevrouw R.I.P. Mulder-Radetzky.

De projecten worden gefinancierd door bijdragen van Europese fondsen, het Rijk, Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de provincie Fryslân, ROM Zuidoost Friesland, de gemeente Heerenveen, Staatsbosbeheer en particuliere sponsors. De werkzaamheden voor de bouw van het museum en de aanleg van het museumpark zullen ongeveer een jaar gaan duren en worden in het najaar van 2004 afgerond.