Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 10 oktober 2003

Duizenden duurzame jobs en lagere energiefactuur dankzij realisatie Kyotodoelstelling in eigen land


Vandaag berichtte De Morgen over een studie waaruit blijkt dat België perfect de Kyoto-normen over de uitstoot van broeikasgassen kan halen zonder in het buitenland schone lucht te kopen. Dit rapport werd gemaakt in opdracht van de gewezen groene staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling Olivier Deleuze, maar was pas klaar na zijn ontslag als staatssecretaris. De Vlaamse groenen willen dat de paarse regering haar intenties om dure "schone lucht" in Rusland te kopen laat varen en werk maakt van de conclusies en aanbevelingen die de verschillende internationaal gerenommeerde wetenschappelijke instellingen neerschreven in dit lijvig rapport De studie omvat een analyse van het energieverbruik in België en komt tot de conclusie dat ons land makkelijk aan de Kyotoverplichtingen kan voldoen op basis van economisch rendabele maatregelen ter verhoging van de energie-efficiëntie in sectoren zoals de industrie, de transportsector en de woningen. Hiervoor hoeven helemaal geen revolutionaire dingen te gebeuren of nieuwe technologieën te worden uitgevonden. Louter het op het niveau brengen van ons landelijk energie-efficiëntiepeil op dat van de ons omringende landen, volstaat ruimschoots om tegen 2012 de 7,5% opgelegde broeikasgasreductie te realiseren. Daarnaast is er, volgens de studie, nog voldoende economisch rendabel potentieel aan energiebesparende maatregelen om ook na de eerste Kyotoverbintenisperiode van 2012 verdere broeikasgasreducties te verwezenlijken én tegelijkertijd geleidelijk aan al onze kerncentrales te sluiten.

Agalev betreurt dat de paarse ministers Fientje Moerman en Freya Van den Bossche deze grondige studie negeren en hun toevlucht zoeken in nepmaatregelen. Hierdoor mist ons land een unieke gelegenheid om op diverse domeinen te scoren. Op economisch vlak zal een verlaging van het energieverbruik ons land minder afhankelijk maken van de invoer van energiegrondstoffen. Een verhoging van de energie-efficiëntie bespaart ook op de energiefactuur, waardoor bedrijven hun competitiviteit verhogen en burgers een lagere energierekening betalen. Op het vlak van tewerkstelling kunnen duizenden duurzame jobs gecreëerd worden in ondermeer de bouwsector (vb. na-isolatie van woningen en kantoren) en bij de productie en installatie van energie-efficiënte apparaten (vb. hoogrendement-verwarmingsketels). Op ecologische vlak zijn de voordelen al even evident: de uitstoot van klimaatverstorende broeikasgassen wordt afgeremd en er wordt een fundamentele bijdrage geleverd aan het overbodig maken van de kerncentrales.

De Vlaamse groenen willen dan ook 3 zaken:

· Agalev senator Jacinta De Roeck vroeg vandaag aan de voorzitter van de senaatscommissie van Financiën en Economie om de commissie in spoed samen te roepen en minister Moerman te confronteren met de resultaten van deze verzwegen studie.
· Agalev wil dat de regering snel een energieconferentie organiseert waar de concrete beleidsmaatregelen voor het realiseren van de Kyotodoelstellingen besproken en uitgewerkt worden.
· Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux zal in het Vlaams parlement voorstellen formuleren om de aanbevelingen van het rapport in concrete beleidsdaden om te zetten.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger 0475 98 20 93 Jacinta De Roeck, senator 0475 75 93 53

---
Agalev Persdienst
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/