Ingezonden persbericht

Arrondissementsparket Amsterdam - Persconferentie inzake dood Anja Joos

10/10/2003 - Vanmiddag om 15.00 uur gaf de heer L.A.J.M. de Wit, hoofdofficier van justitie te Amsterdam, een persconferentie over de stand van zaken in het onderzoek naar de dood van Anja Joos afgelopen maandagavond 6 oktober. Hij gaf de volgende persverklaring af.

Hieronder volgt puntsgewijs een opsomming van de feiten en verklaringen op basis van het onderzoek tot nu toe:
· Rond 20.40 uur wordt in de winkel van Dirk van de Broek door een medewerker het slachtoffer gesignaleerd met een plastic tas met daarin een blikje bier (er is dus geen sprake van hondenvoer). Aangezien zij langs de kassa naar buiten gaat wordt verondersteld dat zij het blikje bier heeft gestolen. Door middel van de intercom wordt hulp geroepen om de vrouw aan te houden.
· Vervolgens lopen 2 à 3 medewerkers van Dirk van de Broek de vrouw achterna.
· Even later halen zij haar in en kijken in de tas met het blikje bier. Hierin constateren zij door de aanwezigheid van een bon dat het blikje afgerekend is en afkomstig van het nabij gelegen filiaal van Dirk III (drankenhandel). Videobanden van het Dirk III filiaal hebben inmiddels bevestigd dat het blikje inderdaad is afgerekend door het slachtoffer. Zij kan overigens ook niet als veelpleger worden aangemerkt.
· Eén van de medewerkers verontschuldigt zich vervolgens voor de aanhouding.
· Tegelijkertijd dat de achtervolging door de Dirk van de Broek medewerkers werd ingezet is een andere groep van 5 à 6 jongens hen achterna gelopen. De totale groep die het slachtoffer omsingeld heeft is dan 8 à 9 personen groot.
· Het slachtoffer begint vervolgens te schelden (onder andere over de etnische achtergrond van haar belagers).
· Eén van haar belagers gooit hierop een stoel in haar richting, waarbij zij niet wordt geraakt. Volgens enkele verklaringen gooit de vrouw de stoel terug waarbij eveneens niemand geraakt wordt.
· Een en ander escaleert waarna de vrouw door één van haar belagers gevloerd wordt.
· Meerdere getuigen verklaren vervolgens dat één of twee jongens meermalen op de vrouw inschoppen. De overige jongens bleven er in enig verband om heen staan. Het schoppen duurt ongeveer een tweetal minuten.
· Als het schoppen stopt begeeft de groep zich weer terug richting de Dirk van de Broek winkel. Geconstateerd wordt dat de jongens lachten en schreeuwden. Het slachtoffer strompelt naar het dichtstbijzijnde terras.
· De inmiddels gewaarschuwde politie ontfermt zich over het slachtoffer. De eerste aanhoudingen worden gedaan.

De aanhoudingen

· Maandag en dinsdag zijn 5 verdachten aangehouden.
· Donderdagavond is een zesde verdachte aangehouden. Eerst iemand die na verhoor is heengezonden en ook geen verdachte meer is. Later een 18-jarige jongen die verdacht wordt de schoppen te hebben uitgedeeld. Inmiddels heeft deze verdachte een bekennende verklaring afgelegd.
· Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De voorgeleiding

· Vanochtend is door de officier besloten om bij de eerste 5 verdachten de in verzekering stelling te verlengen tot maandagochtend. De rechter commissaris toetst vanmiddag of de aanhoudingen terecht waren. De uitslag hiervan zal spoedig volgen.
· De verlenging van de in verzekering stelling geeft ons de gelegenheid verder onderzoek te doen en de verdachten te confronteren met de verklaring van de overige verdachten. Hiervoor wordt nog zeker het weekend nodig geacht.
· Maandagochtend wordt besloten wie van de verdachten vervolgens wordt voorgeleid voor de in bewaring stelling.
· De verdachte die donderdag is aangehouden wordt eveneens maandag voorgeleid.

Persconferentie

· Belangrijk voor de waardering aan de hand van feiten.
· Duidelijk te stellen dat het hier niet om een winkeldiefstal ging en ook niet om eigenrichting door het winkelpersoneel. Er is hier sprake van een extreme vorm van zinloos geweld in het publieke domein. Ten onrechte wordt door de media verondersteld dat het een soortgelijke zaak als de AH-zaken betreft.