Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Wetenschappen en Technologisch Innovatiebeleid Dirk VAN MECHELEN, hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het principe van een eenmalige impulsfinanciering voor zware apparatuur aan de Vlaamse universiteiten.

De investering bedraagt 25 miljoen euro en is ten laste van de middelen die binnen het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven (FFEU) in het begrotingsjaar 2003 voor het wetenschaps- en technologisch innovatiebeleid zijn gereserveerd.

Met deze beslissing komt de Vlaamse regering tegemoet aan de terechte verzuchtingen van de Vlaamse universitaire onderzoekswereld, die nauwelijks ruimte had voor dergelijke grootschalige investeringen en hierdoor het risico liep een deel van haar internationale koppositie te moeten opgeven.

Zware apparatuur waarvan de investeringskost per dossier minstens 1 miljoen euro bedraagt, komt in aanmerking voor dit initiatief.

De middelen worden over de universiteiten verdeeld op basis van hun gemiddelde aandeel in het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) gedurende de 5 laatste jaren.

In een eerste fase zal elke universiteit intern een oproep tot het indienen van projectvoorstellen organiseren. Dit zal een gemotiveerde rangschikking voortbrengen.

In een tweede fase worden de resultaten interuniversitair afgetoetst, waarbij erover wordt gewaakt dat er geen dubbelfinanciering plaatsvindt en dat maximale synergieën worden gerealiseerd. De gerangschikte resultaten van dit interuniversitair overleg zullen voor definitieve goedkeuring aan de Vlaamse regering worden voorgelegd.

De uitgaven kunnen worden gerealiseerd in de jaren 2004 en 2005. De aangekochte apparatuur moet worden gebruikt voor strategisch basisonderzoek, maar kan uiteraard ook voor fundamentele onderzoeksdoeleinden worden ingeschakeld. De aangekochte apparatuur wordt eigendom van de universiteiten en het gebruik ervan moet worden gemaximaliseerd.

Minister Van Mechelen zet met deze impulsfinanciering een belangrijke nieuwe stap in het realiseren van het engagement van de Vlaamse regering om binnen de afspraken van het Innovatiepact tegen 2010 samen met het bedrijfsleven 3% van het bruto regionaal product (BRP) aan onderzoek en ontwikkeling te besteden. Met deze investeringen verkrijgen onze universiteiten meer mogelijkheden internationaal gewaardeerd onderzoek in Vlaanderen te verrichten.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties