Openbaar Ministerie

10 oktober 2003

Zaak Anja Joos: geen eigenrichting maar zinloos geweld

De 43-jarige Anja Joos, de vrouw die maandag in de Amsterdamse Pijp dusdanig werd mishandeld dat zij aan de gevolgen daarvan overleed, had niets gestolen uit de Dirk van den Broek-supermarkt aan het Marie Heinekenplein. Dat heeft de Amsterdamse hoofdofficier van justitie L. de Wit vrijdagmiddag bekendgemaakt. Het gaat in de zaak niet om eigenrichting van winkelpersoneel, maar om een geval van zinloos geweld.
Het slachtoffer werd maandag door een aantal medewerkers van de supermarkt achtervolgd, omdat zij vermoedden dat de vrouw bier had gestolen. Dat bleek niet het geval. Joos had wel een blikje bier in haar tas, maar kon daarvan het bonnetje laten zien. Een van de medewerkers bood daarop zijn verontschuldigingen aan. Toen meer medewerkers van Dirk van den Broek en anderen zich er alsnog mee gingen bemoeien ontstond een verhitte sfeer. Aanvankelijk vielen er alleen woorden, maar al snel ook klappen.
Een of twee jongeren zouden anderhalf tot twee minuten de vrouw hebben geschopt, terwijl de rest van het gezelschap er zo'n beetje omheen bleef staan.
Joos riep iets over de etnische afkomst van de jongeren. Mogelijk deed dit de vlam in de pan slaan bij de groep. De Wit benadrukte dat dit geen enkele legitimatie vormt voor het geweld dat de jongeren gebruikten tegen de weerloze vrouw. Het slachtoffer werd na het incident aan haar lot overgelaten.
De gealarmeerde politie ontfermde zich over haar. Anja Joos overleed in het ziekenhuis.
Naast de vijf supermarktmedewerkers pakte de politie in de loop van de week nog twee mannen op. Een van hen is weer op vrije voeten gesteld. Een 18-jarige man die in de nacht van donderdag op vrijdag is opgepakt, heeft bekend Joos te hebben geschopt. Politie en justitie sluiten meer aanhoudingen niet uit.
De rechter-commissaris in Amsterdam heeft de rechtmatigheid getoetst van de inverzekeringstelling van vijf verdachten die maandag zijn aangehouden in verband met de dood van Anja Joos. Van de minderjarige verdachte en van drie meerderjarige verdachten zijn de inverzekeringstellingen niet onrechtmatig geacht en door de officier van Justitie tot na het weekeinde verlengd. Van één verdachte is de inverzekeringstelling door de rechter-commissaris wel onrechtmatig geacht, omdat inmiddels geen redelijk vermoeden van schuld meer aanwezig is.