Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Cultuur, Paul VAN GREMBERGEN, keurde de Vlaamse regering principieel een uitvoeringsbesluit goed op het Topstukkendecreet. Dat decreet werd op 15 januari unaniem goedgekeurd door het Vlaams Parlement.

Het uitvoeringsbesluit bevat de criteria waaraan een stuk moet voldoen om op de lijst van topstukken te worden opgenomen. Het besluit regelt verder ook de samenstelling en de werking van de raad die de minister moet adviseren over de samenstelling van de topstukkenlijst. Deze raad kan dus nu officieel worden samengesteld en het opstellen van de lijst aanvatten.

Stukken die op deze lijst terechtkomen, kunnen vervolgens niet meer worden uitgevoerd naar het buitenland, zonder voorafgaandelijke goedkeuring van de Vlaamse regering. Indien de Vlaamse regering de verkoop van zo'n kunstwerk aan een buitenlandse koper niet wil goedkeuren moet ze, krachtens het topstukkendecreet, zelf een aankoopbod doen op het werk. Voor dergelijke aankopen wordt ook een topstukkenfonds gecreëerd.

Ook de subsidieregeling voor conservatie- en restauratie- werkzaamheden aan beschermde voorwerpen, wordt in dit uitvoeringsbesluit geregeld.

Het besluit wordt nog door de Vlaamse regering voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

persinfo : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---