CDA

CDA
10-10-03
Sterk: Tijd voor toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren. Het is tijd voor een toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren die naar Nederland komen. Dat vindt de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

Kamerlid Mirjam Sterk: "Al jaren wordt er gesproken over de groeiende groep Antilliaanse jongeren die onvoldoende voorbereid naar Nederland komt. De incidenten in de krant laten zien dat de problematiek nijpend is. Er is al veel gesproken, maar de resultaten zijn bedroevend. In 2001 gaf minister van Boxtel al aan dat de maatregelen als de voogdijregeling en verplichte afstemming van gegevens van in- en uitschrijving op de Antillen zijn mislukt." Het CDA ondersteunt het pleidooi van Antilliaanse zijde voor met name meer investeringen in onderwijs en scholing van Antilliaanse jongeren op de Antillen, want zo zegt Mirjam Sterk: "Het vormt een belangrijke voorwaarde voor een perspectiefvolle toekomst van jongeren en daarnaast van een goed investeringsklimaat. En niet te vergeten: verbetering van het perspectief op de Nederlandse Antillen kan migratie naar Nederland helpen voorkomen. Voormalig minister Hirsch Ballin plein ervoor om op Koninkrijksniveau meer samenwerking te zoeken om goed onderwijs te waarborgen." Sterk wilde tijdens de Begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties, op 7 oktober jl., van minister De Graaf weten wat hij van dat idee vindt.

Bestuurlijke en financiële verhoudingen

De CDA-fractie onderschrijft het streven van de minister naar meer directe relaties tussen Nederland en de afzonderlijke eilanden. Het Solidariteitsfonds en het Ontwikkelingsfonds zijn belangrijke middelen ter verbetering van die verhoudingen. De werkgroep financiële en bestuurlijke verhoudingen die de adviezen van de commissie-Havermans moet uitwerken, moet nog worden ingesteld. Nog steeds is onduidelijk of de Antilliaanse regering medewerking zal verlenen aan de werkgroep. Mirjam Sterk wilde van minister De Graaf: "Wat betekent dit concreet voor de mogelijkheden of onmogelijkheden om de werkgroep in te stellen samen met de afzonderlijke eilanden en zonder die Landelijke medewerking? Van onder meer Antilliaanse zijde wordt de suggestie geopperd om ook te komen tot directere relaties tussen vakministers. Hoe kijkt de minister hiertegen aan?"

Overheidsfinanciën

Sterk: "Belangrijk voor economisch herstel is sanering van de overheidsfinanciën. Veelbelovend is dat de Antilliaanse regering de aanbevelingen van de commissie-Tromp op wil volgen. Het moet niet het zoveelste rapport worden dat zal verstoffen. Klopt het dat er een verzoek van de Antilliaanse regering ligt om kwijtschelding van de schulden aan Nederland, als erin wordt geslaagd de begroting in 2008 op orde te hebben. Wat heeft het overleg tussen de Nederlandse en de Antilliaanse regering over deze aangelegenheden op geleverd?"

Met betrekking tot toekomstige verhoudingen tussen de nederlandse Antillen en Aruba binnen het koninkrijk en de Europese Unie, heeft Sterk gevraagd of tijdens de Intergouvernementele Conferentie het kabinet in wil zetten op het bieden van ruimte aan de mogelijkheid om deze gebieden aan te merken tot ultiperifere gebieden.