Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bericht uit Siberië - jeugdteam na 8 ronden 1,5 punt achter op koploper

Vandaag wachtte ons weer een dubbele ronde. We hadden dan wel de sterkste tegenstand al gehad, maar we stonden niet meer eerste, dus beide potten moesten we met zo dik mogelijke cijfers winnen. In ronde 7 zag alles er al snel goed uit. Matthews tegenstander begreep weinig van de Scheveninger die hij speelde, en zoals bekend sta je dan ook binnen zo'n twintig zetten al mat. Kevin sloeg met een fraai stukoffer door de Fransman van zijn tegenstander heen. Bianca kreeg al snel een beter eindspel, alleen Joost moest een toreneindspel met een pion minder zien te keepen. Dit lukte na een hoop gezwoeg, en Bianca won overtuigend. 3,5-0,5 en op naar de volgende tegenstander!

Dit team had op bord 3 de sterkste speler zitten, maar nadat deze een fingerfehler in de opening beging, kreeg Matthew een heel goed eindspel. De Rus verdedigde zich echter knap en hield remise. Joost kreeg dit keer een beter eindspel, en na wat solide zetjes en wat onzinnigheden van zijn tegenstander leek de winst een eitje te worden met twee pionnen meer. Maar toen hij een omdraairegel miste moest hij in remise berusten.
Bianca kreeg eveneens een beter eindspel, maar zij voerde dit gelukkig wel op de gebruikelijke wijze naar winst. Tot slot speelde Kevin een uitstekende partij en lijkt hij uiteindelijk toch nog in zijn toernooi te komen!

We gaan nu de laatste ronde in met 1,5 punt achterstand op de koploper. Als we nog wat willen, zullen we dus echt met de maximale cijfers moeten winnen! Maar er zijn al prijzen binnen: Bianca is met haar 7,5(!) uit 8 vrijwel zeker van de prijs voor de topscoorder aan bord 4, en ook Matthew staat gunstig met 6,5 uit 8. Kevin en Joost hebben beiden 4,5 uit 8 op de hoogste twee borden.