Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft vandaag het ontwerpdecreet over duurzame landbouw definitief goedgekeurd. De tekst kan nu naar het Vlaams Parlement voor goedkeuring. Het decreet kwam er op voorstel van Vlaams Landbouwminister Ludo SANNEN. Met het decreet geeft hij meer financiële zekerheid aan boeren die milieu- en diervriendelijk willen werken. "Er waren al heel wat steunmaatregelen voor duurzame landbouw, maar in de Vlaamse wetboeken was daar nog niet veel over terug te vinden," zegt de minister van Leefmilieu.

Met het decreet worden landbouwers, die milieu- en diervriendelijk werken, verder gesteund. Ook allerlei acties die landbouwers en consumenten willen inlichten en bewustmaken over duurzame landbouw, zoals demonstraties, kunnen op steun rekenen. Met het decreet wordt ook de maatschappelijke discussie over duurzame landbouw aangezwengeld.

Vandaag lag tevens een besluit op tafel waarmee landbouwers die willen werken aan landschaps- en natuurbeheer makkelijker beheerscontracten gegeven kan worden. Tot nu toe was het systeem van
beheersovereenkomsten nog te beperkt. Er zijn vandaag te veel regeltjes die het sluiten van beheersovereenkomsten erg moeilijk maken. Die wil de bevoegde minister voor een stuk overboord gooien.

Op basis van dit nieuwe besluit kan de minister van Milieu en Landbouw, als de landbouwers daarom vragen, een gebied afbakenen waarbinnen zij met meer mogelijkheden kunnen werken aan natuur en landschap. Concreet worden meer verschillende soorten beheersovereenkomsten voorzien, zoals voor het onderhoud van weidevogels of bloemrijke weiden, en een groter budget om dat te realiseren.

De kosten voor dit soort acties worden niet alleen door Vlaanderen gedragen. De helft van het geld komt van Europa.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties