Gemeente Alkmaar


College Alkmaar wil starterslening

Alkmaar, 10 oktober 2003

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders onderzoek gedaan naar mogelijkheden om het aanbod van betaalbare woningen in Alkmaar te vergroten. Dit heeft onder andere geleid tot een voorstel voor een starterslening: iemand die voor het eerst een huis komt kan met deze lening maximaal EUR 35.000,- van de gemeente lenen om het gat te dichten tussen het bedrag wat van de bank geleend kan worden en de marktprijs van een huis. Op 3 november buigt de gemeenteraad zich over dit en andere voorstellen van het college.

Het verzoek van de gemeenteraad om te komen met ideeën voor onder andere de financiering van sociale woningbouw, het instellen van startersleningen en voorstellen voor jongerenhuisvesting is serieus opgepakt door het college. Wethouder wonen Ad Godijn: `Het college onderkent de behoefte aan goedkope woningen in Alkmaar. Daarom zijn we hard aan de slag gegaan om te bekijken of we, naast de bestaande regelingen, nieuwe maatregelen kunnen treffen. Dit heeft geleid tot een aantal concrete voorstellen. Het is aan de raad om te bepalen wat we, uitgaande van beperkte financiële middelen, kunnen gaan uitvoeren.'

Starterslening
Eén van de maatregelen die het college aan de raad voorstelt is de starterslening. Met een lening van de gemeente van maximaal EUR 35.000,- kan een starter op de woningmarkt een huis kopen van EUR 160.000,- (bestaande bouw) of EUR 172.800,- (nieuwbouw). In totaal kunnen 50 huishoudens per jaar gebruik maken van deze lening. Het college stelt voor het totale budget dat nu voor betaalbare woningbouw beschikbaar is (EUR 840.335,-) in de starterslening te investeren, omdat het hier gaat om een instrument dat snel kan worden ingezet, een substantieel aantal mensen bedient en effect heeft op de hele woningmarkt.

Alternatieve woonvormen
Andere ideeën in het voorstel voor de raad zijn het aanbieden van alternatieve woonvormen aan jongeren (bijvoorbeeld wooncontainers) en het beschikbaar stellen van een budget om het bouwen van betaalbare woningen aantrekkelijker te maken. Met de corporaties is afgesproken om de komende twee jaar vrijkomende woningen in Overdie toe te wijzen aan jongeren, de helft van de sloopwoningen in Overdie tijdelijk te verhuren aan jongeren en een koopconstructie aan te bieden voor voormalige huurwoningen zodat ze voor minder dan de marktprijs kunnen worden gekocht.

Subsidieverordening
Op dit moment stimuleert de gemeente het beschikbaar komen van betaalbare woningen onder meer door middel van subsidies uit de subsidieverordening stedelijke vernieuwing en verlaagde grondprijzen voor wie betaalbare woningen bouwt (nota grondbeleid). Verder zet Alkmaar zich in om bij nieuwbouwprojecten tenminste 30% van de woningen betaalbaar te laten zijn.

10 oktober 2003