Gemeente Alkmaar


Gemeentebestuur Alkmaar overweegt hoger beroep tegen uitspraak rechter inzake AZ Kooimeerplaza.

Alkmaar, 10 oktober 2003

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Alkmaarse Rechtbank om de beslissing op bezwaar van het college van B&W in het kader van een bouwvergunningsprocedure te vernietigen.
De rechtbank is van mening dat de in de bouwvergunning opgenomen branchering, gelet op bestaande jurisprudentie, niet mogelijk is, tenzij daarvoor ruimtelijke relevante argumenten zijn aangevoerd. Daarvan is hier geen sprake, aldus de rechtbank. Het college van B&W van Alkmaar is verbaasd omdat juist is besloten voor thematisering van branches om te kunnen voorkomen dat duurzame ontwrichting van detailhandel in de binnenstad zou kunnen ontstaan. Het tegengaan van duurzame ontwrichting van detailhandel is naar het oordeel van het college wel degelijk een legitiem argument voor thematisering.

De uitspraak van de rechter houdt in dat de oorspronkelijke bouwvergunning blijft bestaan, maar dat de beslissing op bezwaar is vernietigd. Consequentie van deze uitspraak is ook dat de bouwwerkzaamheden voor het stadion voorlopig geen doorgang kunnen vinden.

Wel, zo valt op te maken uit de motivering van de rechtbank, heeft de gemeente als het gaat om de MER-procedure (Milieu effect rapportage) en de artikel 19 WRO-procedure zorgvuldig heeft gehandeld. Het college is van mening steeds zorgvuldig en in overleg met tal van partijen te hebben gehandeld teneinde gethematiseerde grootschalige detailhandel op Kooimeerplaza te kunnen realiseren, en op die manier de komst van het AZ stadioncomplex mogelijk te maken.
Hiertoe heeft de provincie eerder ook het streekplan partieel herzien.

In eerdere uitspraken van de voorzieningenrechter in het kader van de verlening van de bouwvergunning heeft de voorzieningenrechter deze branchering in de bouwvergunning niet bestreden, maar juist aangegeven deze nader te detailleren. Het college van B&W was dan ook verbaasd te vernemen dat in de uitspraak in de bodemprocedure de thematisering, zoals de gemeente deze heeft toegepast, juist ter discussie wordt gesteld.

10 oktober 2003