Rijksmuseum van Oudheden


- 10 oktober 2003 -

Gehele mummiecollectie Rijksmuseum van Oudheden gescand

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam de gehele collectie Egyptische mummies met röntgen- en CT-scantechnieken onderzocht. Deze week werd de laatste mummie gescand. Het betrof de bijna drieduizend jaar oude mummie van een vrouw. In de drie jaar die het project in beslag nam, zijn in totaal 133 mummies onderzocht. Behalve anatomische en medische bijzonderheden werden ook opvallende archeologische bevindingen gedaan. In de buikholte van twee mummies werd een poppetje aangetroffen. De resultaten worden gepresenteerd in een wetenschappelijke publicatie en een spectaculaire familie-tentoonstelling over Egyptische mummies in het najaar van 2004. De AVRO heeft een tv-documentaire over mummies in voorbereiding, die voor najaar 2004 op het programma staat.

In de afgelopen drie jaar zijn in totaal 31 mensenmummies, 74 dierenmummies en 28 losse lichaamsdelen uit de collectie van het museum in het AMC onderzocht. De mummies werden gescand met een Computer Tomografie-scanner en zijn met röntgen doorgelicht. Zo kon de binnenzijde bestudeerd worden zonder de mummies te beschadigen. Op de foto's en de scans zijn de windsels, de buitenste lagen van de huid, de weke delen in het lichaam, de botten en de schedel te zien. Het onderzoek leverde veel informatie over de manier waarop de lichamen zijn gemummificeerd, over de leeftijd en het geslacht van de overledenen, en over het leven van de oude Egyptenaren in het algemeen. Bijzonder is de vondst van poppetjes in de buikholte van twee mummies. Over de functie van deze bijgiften kunnen de wetenschappers op dit moment alleen speculeren, er zijn geen parallellen bekend. Op de scans zijn scarabeeën en amuletten tussen de windsels te zien en in een enkel geval een borstsieraad en kettingen met amuletten. Ook is vast te stellen of de mummificatie zorgvuldig is uitgevoerd en of de bloedvaten en beenderen sporen van ziektes vertonen. Vrijwel alle gebitten bleken ernstig gesleten, vermoedelijk als gevolg van zand dat bij het malen van graan in het meel terecht kwam. Er zijn ook gevallen van aderverkalking, artritis en andere ouderdomskwalen geconstateerd. Een aantal van de gemummificeerde dieren blijkt door het inslaan van de schedel of het omdraaien van de nek te zijn gedood.

De afdeling radiologie van het AMC werkte, overigens buiten reguliere werktijd, samen met het Rijksmuseum van Oudheden aan het project. Radioloog dr. W.K. Taconis bestudeerde de scangegevens op anatomische en medische bijzonderheden. Dr. Maarten Raven, conservator van de Egyptische collectie van het museum, beschreef de windsels en decoraties van de mummies en vergeleek de scans met die van andere mummies. In het najaar van 2004 verschijnt bij wetenschappelijk uitgever Brepols Publishers NV (België) een publicatie van de hand van Raven en Taconis.

Het mummieonderzoek wordt aan het publiek gepresenteerd in een interactieve familie-tentoonstelling over Egyptische mummies die in oktober 2004 opent in het museum in Leiden. Drie identieke versies van de expositie reizen door Europa, de Verenigde Staten, Azië, Australië en Nieuw Zeeland.

De collectie mummies van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de bekendste ter wereld. De collectie omvat vele complete mummies en een groot aantal dierenmummies. Het is de eerste keer dat een museum op dergelijk grote schaal een mummiecollectie heeft onderzocht door middel van scan- en röntgentechniek. Eerder werden onder andere enkele mummies uit de collecties van het Manchester Museum en het British Museum (UK) onderzocht.

Het mummieonderzoeksproject kon mede door een bijdrage van Het Motorhuis (Leiden) worden gerealiseerd.