Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

2e editie van 'Culture Goes Public' op 10 oktober in het Theater van Vlaardingen met How To Be Enlighted in 48 hours, Illicit, Dew Drop Inn en Benny Sings ft. DJ Kypski & Petephilly

De tweede editie van 'Culture Goes Public' belooft een spannende avond te worden. Van India naar Ierland, van New York en Los Angeles naar de achterstandswijken van Rotterdam. Met trots presenteert 'Culture Goes Public' een veelheid aan eigenzinnige muzikale acts, ondersteund door projecties, dans en decor. Een bijzonder programma in de drie zalen van het Theater van Vlaardingen.

De grote theaterzaal wordt omgetoverd tot een Indiase ruimte die niet zou misstaan in de Taj Mahal. Vanaf 20.00 uur is het podium voor How To Be Enlighted in 48 hours: A GUIDE TO THE INTERGALACTICPLURALETNICSIXDIMENSIONAL TRIP. NEW MUSIC YOU CAN PROBABLY CALL BUDDHABOP. How2BE48H is een project dat is voortgekomen uit een reis die saxofonist Ben van den Dungen en trompettist Michael Varekamp onlangs maakten naar Bombay, India. Zij studeerden enige tijd bij grootheden uit de Indiase klassieke muziektraditie. De muziek van How2B laat zich het best omschrijven als een SEVENTIES TRIP met INDIAN FLAVOUR die je meesleept op een tocht langs exotische kleuren en sterrennevels van geluid. De band speelt orkestrale muziek waarin het groepsgeluid centraal staat, met bijzonderheden als tanpura (traditioneel Indiaas snaarinstrument), bansuri-(fluit)specialiste Ofra Avni en de stem van de fantastische Indiase zangeres Sandhya Sanjana. Het is een spannend programma met veel afwisseling waarin het ene moment fluisterzacht het begin van een nieuwe dag wordt bezongen, je even later het gevoel hebt in een trendy lounge in Bombay te relaxen en er het volgende moment herinneringen opborrelen aan de flamboyante trompettist Miles Davis. Door het vloeiende karakter en de overweldigende visuele aspecten wordt de toeschouwer meegetrokken in deze onweerstaanbare muzikale happening.

10e1e84.jpg HOW TO BE ENLIGHTED IN 48 HOURS

Zaal De Harmonie is op 10 oktober de hipste plek van Nederland: soul, jazz hiphop, turntabelists, rap en brass zijn de ingrediënten. Illicit is een van de veelbelovende hiphopcrews van Nederland. Illicit smeedt soul en moderne hiphop tot een vernieuwend geluid. Tel daar jazz en funk bij op en je hebt een beleving in plaats van een optreden. Later op de avond speelt Benny Sings. Over Benny wordt gezegd dat hij in directe verbinding staat met ons collectieve muzikale onderbewustzijn. Soulvolle songs leunend op hiphop grooves. Benny Sings is een bijzondere band. Na het verschijnen van het bloedmooie album: Champagne People, kon de band meteen verschijnen op Lowlands, de Amsterdamse Uitmarkt en Festival Boulevard in Den Bosch. Benny Sings wordt in de Harmonie bijgestaan door niemand minder dan Dj Kypski en Petephilly. Draaitafeltovenaar Kypski maakt niet alleen deel uit van de band C-mon & Kypski maar is tevens meervoudig turntable kampioen van Nederland en frontman van draaitafelband The WaxWankerz. Afgelopen jaar maakten C-mon & Kypski furore met hun debuutalbum Vinyl Voodoo en tourden ze volop door het clubcircuit. PetePhilly laat het publiek glijden, dansen en sidderen met zijn soepele, soulvolle hiphop. Stijlvol balancerend tussen rap en zang mixt hij ogenschijnlijk moeiteloos mooie luisterliedjes met ruige partytracks. De combinatie van ijzersterke tracks en een energieke podiumpresentatie maken een optreden van hem een must voor elke rechtgeaarde muziekliefhebber in het algemeen en de hiphopheads in het bijzonder.

10e1e89.jpg ILLICIT

In de Filmzaal wordt plaats gemaakt voor Dew Drop Inn. Erik Boekesteijn en Fred Stekelenburg hadden na het uiteenvallen van hun band The Huntsman's Apology een onbevredigd gevoel Zij wilden graag een project waar geen consessies werden gedaan aan het concept, de idee, datgene wat zij graag wilden uitdragen. Dit gevoel resulteerde in de vastlegging van een aantal ruwe schetsen op cd die verder werden uitgewerkt met de titel Wild Fruit. Dew Drop Inn verzorgt in feite op 10 oktober een presentatie van dit resultaat, ondersteund door filmfragmenten en projecties. Een presentatie die naar eigen zeggen een `muzikale grenzen overschrijdende psychedelische ervaring' wordt.

Verder zijn er diverse presentaties van projecten die onder de hoede van de X-Change programmaraad van Vlaardingen zijn ontwikkeld.