Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 9 oktober 2003

Persbericht

LPF voor afschaffing medicijnknaak èn geen verdere verhoging eigen bijdrage!

'Wij zijn blij dat de medicijnknaak van tafel is, maar we zijn er nog niet', aldus kamerlid Van As van de Lijst Pim Fortuyn.

De voorgestelde verhoging van de eigen bijdrage van 200 tot 250 euro is een slecht voorstel. Voor mensen met een AOW-uitkering of een bijstandsuitkering is dat heel veel geld. Van As: 'Een eigen bijdrage van 250 euro is eigenlijk 550 gulden'. Na de invoering van de euro is de eigen bijdrage al behoorlijk omhoog gegaan. Een aantal jaren geleden was nog sprake van een eigen bijdrage van 200 à 300 gulden.

Van As stelde gisteren tijdens het laatste debat over de Algemene Financiële Beschouwingen voor om de verhoging van de eigen bijdrage te vervangen door een omslagsysteem, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. 'De mensen met de lagere inkomens zien alleen maar dat zij nog méér moeten betalen en dat geld hebben zij niet'.

De Lijst Pim Fortuyn stelt voor om de eigen bijdrage van 200 euro in stand te houden en de 50 euro verhoging om te slaan over alle ziekenfondsverzekerden door een minimale verhoging van de premie. 'We praten over peanuts', aldus Van As.

De Lijst Pim Fortuyn is voor een vraaggestuurde zorg, waarbij de patiënt zelf zijn eigen dokter en instelling kan kiezen. Bij die vraaggestuurde zorg hoort bijvoorbeeld ook een eigen risico. Maar alleen als er echt iets te kiezen valt tussen bijvoorbeeld verschillende verzekeringspakketten, is het zinvol om de eigen bijdrage te verhogen of om de pakketten te verkleinen. Nu is sprake van halve maatregelen.