Verbond van Verzekeraars

Fraude stijgt

Bijna vier op de tien Nederlandse organisaties zijn in de afgelopen twee jaar getroffen door enige vorm van fraude. Dat betekent een forse stijging ten opzichte van 2001 toen het percentage nog op 29 lag. De gemiddelde schade bedraagt ruim twee miljoen euro en de meest voorkomende fraudevorm is diefstal van geld of goederen.

Dat zijn de meest in het oog springende resultaten van het zogenoemde Crime Survey 2003, een wereldwijd onderzoek dat PricewaterhouseCoopers iedere twee jaar laat verrichten naar het voorkomen van fraude en de effectiviteit van antifraudemaatregelen in het internationale bedrijfsleven. Het onderzoek bevestigt de zorg die al langer leeft bij het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) nog eens extra, aldus Lex Westerman, secretaris Veiligheid en Criminaliteitsbeheersing van het Verbond. Onder auspiciën van het NPC hebben wij daarom samen met de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie, en met het VNO-NCW en MKB-Nederland een Actieplan Veilig Ondernemen opgesteld dat binnenkort in de Raad van Advies van het NPC wordt behandeld. Speerpunten in dit plan zijn onder meer de aanpak van de interne criminaliteit en fraude door zakelijke relaties.

Bewustmaking nodig
Het onderzoek van PricewaterhouseCoopers levert de opstellers van het actieplan een aardige stok achter de deur op. Daaruit blijkt namelijk dat Nederland flink achterloopt als het gaat om de bewustmaking van het hogere management voor frauderisicos. Wereldwijd stelt 29% een training op dit punt te hebben gevolgd, terwijl slechts 17% van de Nederlandse respondenten daar bevestigend op kan antwoorden. Aan de andere kant besteedt tweederde van de Nederlandse ondervraagden in hun risicomanagementsystemen aandacht aan frauderisicos, terwijl dat percentage wereldwijd op 52% ligt. Daarnaast kent 57% een ethische code als antifraudemaatregel (wereldwijd: 64%), heeft één op de vijf een klokkenluiderprotocol (wereldwijd: 28%) en blijkt het screenen van personeel in Nederland nog geen alom geaccepteerde praktijk (33% tegen 50% wereldwijd).
Tenslotte heeft het onderzoek uitgewezen dat fraude vaker wordt geconstateerd in grotere bedrijven (meer dan 1.000 werknemers) dan in kleinere en middelgrote: 52 versus 37%. Financiële instellingen en telecombedrijven worden het meest getroffen door fraude.

De meest gemelde fraudevorm: Nederland wereldwijd
1. Diefstal van geld of goederen

66%

60%


2. Cybercrime

14%

15%

3. Plagiaat

10%

19%

4. Corruptie of omkoping


8%

14%

5. Bedrijfsspionage

4%

7%

6. Witwassen

4%

3%

Verzekerd!, oktober 2003