Socialistische Partij

De Geus in het nauw door UWV-dossier

09-10-2003 * Een woedende Tweede Kamer heeft minister De Geus van Sociale Zaken een laatste kans gegeven volledige informatie te verstrekken over de huisvestingkosten van uitkeringsinstantie UWV. SP-Kamerlid Piet de Ruiter: Alle kaarten moeten nu op tafel, want de informatie van de minister wordt keer op keer achterhaald door onze eigen gegevens."

Uit een geheime begroting die dit voorjaar naar de SP werd gelekt, blijkt dat de verbouwings- en inrichtingskosten voor de kantoren van de Raad van Bestuur het astronomische bedrag van 12 miljoen euro beslaan. SP-Kamerlid Piet de Ruiter zei toen: Na gouden handdrukken worden nu ook gouden deurkrukken blijkbaar normaal gevonden. De minister moet onmiddellijk hard ingrijpen.

De Kamer gaf De Geus tot vandaag de kans om opheldering te geven. Maar zelfs VVD en CDA gaven De Geus vandaag een verbale draai om de oren omdat ze, net als de gehele Kamer, het eigenlijk onacceptabel vonden dat de bewindsman zijn huiswerk niet af had. De Geus zegde toe binnen drie weken nieuw onderzoek te presenteren naar de kosten van de werkplekken van de UWV-top, die volgens de Tweede Kamer exorbitant hoog zijn. De Ruiter: Er moet nu echt volstrekte openheid van zaken komen. Inmiddels heb ik uit betrouwbare bron gehoord dat het bedrag van 12 miljoen euro waarschijnlijk exclusief BTW is en er dus eigenlijk nog 19 procent bij moet worden opgeteld. De Geus heeft geen ruimte meer om enige onduidelijkheid te laten bestaan.

Voorlopig vindt de Kamer dat ze door De Geus onvolledig en onjuist is ingelicht, een doodzonde in politiek Den Haag die meestal leidt tot opstappen van de minister. Tot nu toe heeft de minister het UWV steeds verdedigd, maar hij sluit niet uit dat hij tot een nieuwe conclusie zal komen, waarbij koppen in de UWV-top zouden kunnen rollen. "Waar het fout zit moet geoordeeld en afgerekend worden," aldus De Geus.

Piet de Ruiter van de SP had geen goed woord over voor het onderzoek naar de huisvestingkosten van het UWV, dat de minister onlangs openbaarde. Het was beschamend slecht en er is met cijfers gegoocheld en gerommeld. De Geus heeft een veel te positieve voorstelling van zaken gegeven door gemiddelde kosten van de vier kantoren te presenteren. Zo werd een rookgordijn opgetrokken voor de exorbitante kosten van de verbouwde werkruimte van het Raad van Bestuur. De Geus balanceert op het randje en moet zijn stinkende best doen om zijn val te voorkomen.

zie ook Actueel Kamernieuws