Amsterdam Airport Schiphol

Herstel passagiersvervoer stagneert ook in september          
Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
10 oktober 2003                                               
In de maand september werden volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group bijna 3,8 miljoen passagiers vervoerd via Amsterdam Airport Schiphol; 3,0% minder dan in dezelfde maand van vorig jaar. Evenals in augustus kan deze onderbreking in de hersteltrend na Irak en SARS worden verklaard door een tegenvallende ontwikkeling van het aantal lokaal opstappende passagiers. Dit daalde in september met ruim 2%, terwijl in de zomermaanden juni en juli in dit segment nog groei werd gerealiseerd. Vooral het aantal passagiers naar Europese vakantiebestemmingen in Spanje, Griekenland en Portugal nam in september sterk af. Het totale aantal passagiers op Europese bestemmingen daalde mede hierdoor in september met 3%. Het herstel van het passagiersvervoer op het Midden Oosten en het Verre Oosten zette zich in september daarentegen door, hoewel op beide regio's het niveau van vorig jaar nog niet werd gehaald. Alleen op Zuid Amerika werd een groei van het aantal passagiers gerealiseerd. Over de eerste drie kwartalen van 2003 bleef het aantal passagiers 2,8% achter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen daalde in september met 1,7% tot 34.525. Ten opzichte van voorgaande maanden is hiermee een lichte verbetering zichtbaar. Dit herstel deed zich met name voor in het aantal Europese vluchten van de hub carriers. Ook is in september opnieuw sprake van een sterke groei van het aantal vluchten met full freighters (+27%). Over de eerste negen maanden van 2003 daalde het aantal vliegtuigbewegingen met 2,2% ten opzichte van vorig jaar.

Aan de maandelijkse stijging van het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) van de afgelopen maanden van 3 tot 4% is in september een einde gekomen. Het gemiddelde MTOW kwam deze maand uit op 95,1 ton; 1,8% boven het niveau van vorig jaar. Over het eerste driekwart jaar is het gemiddelde MTOW met 3,4% gestegen.

Punctualiteit
De vertrekpunctualiteit steeg in september met ruim 1 procentpunt tot 72,3%. De aankomstpunctualiteit daalde daarentegen met ruim 3 procentpunten tot 81,4%. Gedurende 3 dagen in september werden de punctualiteitscijfers negatief beïnvloed door slecht zicht.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). *** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen **** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

096-2003/rw/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --