Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 oktober 2003

Vragen van de leden Waalkens( PvdA) en Van den Brand (Groenlinks) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Bent u op de hoogte van het onderzoek in de Polder van Biesland, dat uitwees dat de LNV-beleidsdoelen ruimschoots gehaald worden met het toepassen van "Boeren voor Natuur"?

Vindt u "Boeren voor Natuur" (de pilotprojecten Polder van Biesland en Twickel) een goed voorbeeld van het beleid voor Groene Diensten?

Bent u bereid om in het kader van het beleid voor 'Groene Diensten' de pilotprojecten "Boeren voor Natuur" expliciet op te nemen als 'Verkenningen Groene Diensten'?

Bent u bereid om de regionale initiatieven rond de pilotprojecten "Boeren voor Natuur", conform uw toezeggingen in januari 2003, in het kader van het beleid voor Groene Diensten of anderszins, een impuls te geven door medefinanciering toe te zeggen?

Kunt u deze vragen beantwoorden voor het AO Programmabeheer op 23 oktober 2003?
---
Notitie EC-LNV). In de brief aan de Tweede Kamer d.d. 7-7-2003 (www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2003/par03223.htm), over Groene Diensten, deelde Minister Veerman mee verkenningen te zullen starten ten behoeve van de verdere uitwerking van het concept Groene Diensten. Eerder, in januari 2003, betuigde hij zich enthousiast over de visie Boeren voor Natuur en deed hij mondeling een toezegging om de uitvoering van twee pilotprojecten te zullen co-financieren, op voorwaarde dat de helft van de middelen uit regionale bronnen zou komen, en tevens dat de staatssteuntoets bij de Europese Commissie met succes zou worden doorlopen. De visie 'Boeren voor Natuur' is reeds ver uitgedacht en in de praktijk samen met vele gebiedspartijen uitgewerkt. Het is een uitwerking van het concept Groene Diensten. Doordat de twee pilots Boeren voor Natuur niet met name in de brief aan de Tweede Kamer worden genoemd, ontstaat er onduidelijkheid over het commitment van het ministerie bij de pilots. Beide projecten worden op regionaal niveau bestuurlijk breed gedragen. De betrokkenheid vanuit de samenleving is groot, maar zonder de betrokkenheid van het Ministerie van LNV kan een perspectiefvol, vernieuwend initiatief niet geconcretiseerd worden. Een positief, uitnodigend signaal richting beide regio's biedt perspectief op het slaan van een stevige brug tussen belangen vanuit landbouw, natuur en water, en bovendien op een verbetering van de leefbaarheid op het platteland.


---- --