Regering.nl

GEEN TOESTEMMINGSWET HUWELIJK FRISO EN MABEL

De regering heeft na gesprekken met Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit besloten om geen toestemmingswet voor hun huwelijk in te dienen bij de Staten-Generaal. Dit besluit komt overeen met de wens van het paar zelf.

De toestemmingswet wordt niet ingediend omdat geen volledige en juiste informatie aan de regering is verstrekt, waardoor het vertrouwen is geschaad. Dit schrijft minister-president Balkenende in een brief aan de Tweede Kamer. In een brief aan de minister-president bieden prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit hiervoor hun oprechte verontschuldigingen aan.

In de brief van het paar stellen zij nog steeds van plan te zijn om in het voorjaar van 2004 te trouwen. Om die reden zal dan ook het eerder gevraagde vervolgonderzoek naar Mabel Wisse Smit door de AIVD en de DKDB op gebruikelijke wijze worden afgerond, aangezien zij door het huwelijk tot de Koninklijke Familie gaat behoren en daardoor direct toegang heeft tot de Koningin.

Volgens minister-president Balkende behoeft het geen betoog 'dat de regering met het verloofde paar de gang van zaken ten zeerste betreurt. De regering aanvaardt hun excuses en spreekt de wens uit dat zij samen hun verdere leven kunnen opbouwen en dat hun privacy wordt gerespecteerd.'

Documenten:
Kamervragen Tweede-Kamerleden Herben (LPF) en Vos (GL) Kamervragen Tweede-Kamerlid Eerdmans (LPF) Kamervragen Tweede-Kamerlid Kalsbeek (PvdA) Brief aan de Tweede Kamer
Brief Z.K.H. prins Johan Friso

Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466