Politie Friesland


Politieberichten 09/10 (13.00 uur) t/m 10/10 (07.00 uur)

Fryslân 10-10-2003 - Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie, via telefoonnummer (0900) 88 44 (lokaal tarief).

Opeinde: verkeerscontrole
Donderdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur heeft de politie een grote verkeerscontrole gehouden op parkeerplaats De Kreilen aan de Waldwei (N31). De controle vond plaats in samenwerking met de Douane, Koninklijke Marechaussee en de Verkeersinspectie. In totaal zijn ongeveer 1250 voertuigen gecontroleerd. Hiervan kregen 136 bestuurders een boete. Er werd gecontroleerd op allerhande feiten, zoals bijvoorbeeld het niet kunnen tonen van het rijbewijs (43x), rijden op rode dieselolie (2x), rijden zonder kentekenbewijs (24x), rijden zonder geldige APK(11x), rijden zonder gordel(13x) en te hard rijden (7x). Een bestuurder van een vrachtwagen moest de helft van zijn lading achterlaten op het parkeerterrein omdat hij te zwaar was beladen. In totaal werkten 35 mensen mee aan de controle. Het doel van de controle is een bijdrage te leveren aan het verhogen van de verkeersveiligheid

Sneek: aanrijding met letsel
Een 35-jarige fietsster uit Sneek is donderdagmiddag rond 12.30 uur gewond geraakt bij een aanrijding op het Regiment Perth-plein. De fietsster reed op de rotonde toen een 75-jarige automobilist uit Sneek haar de weg afsneed. De automobilist wilde rechtsaf slaan en ging ervan uit dat de vrouw ook rechtsaf zou slaan. Hierdoor ontstond een aanrijding waarbij de vrouw tegen de rechterzijkant van de auto reed en van haar fiets viel. Zij is per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Berlikum: hennepkwekerij
Donderdag rond 10.00 uur heeft de politie in een bedrijfspand aan de Wiersterdyk ongeveer 700 hennepplanten in beslag genomen. De planten en de apparatuur zijn ter plaatse vernietigd. De politie doet nog onderzoek naar deze zaak.

Sneek: rijden onder invloed
Een 30-jarige bromfietser uit Sneek is donderdagavond om 20.15 uur gecontroleerd aan de Sytsingawiersterleane. De man bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies de man 480 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vier uren. Ook bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat. Ook bleek de bromfiets niet verzekerd te zijn. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Burdaard: rijden onder invloed
Een 38-jarige automobilist uit Oudebildtzijl is vrijdag om 00.30 uur gecontroleerd aan de Iedyk. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies de man 425 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Wolvega: rijden onder invloed
Vrijdag rond 01.10 uur trof de politie een automobilist aan die met zijn auto tegen het hek van de kerk aan de Kerkstraat was gereden. De bestuurder stond naast de auto en verklaarde alcohol te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 725 ug/l. Het rijbewijs van de bestuurder is ingenomen en kreeg een rijverbod van acht uren. Het voertuig is in beslaggenomen. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Kollumerzwaag: achtervolging
Een 32-jarige automobilist is vrijdag rond 01.30 aangehouden aan de Voorweg na een achtervolging. De bestuurder kreeg aan de Archipelweg in Leeuwarden een stopteken van de politie, maar die werd genegeerd door de man. De automobilist reed door. Via de Groningerstraatweg, Hurdegaryp en Veenwouden kon de bestuurder in Kollumerzwaag tot stoppen worden gedwongen door de politie. Onderweg heeft de politie diverse pogingen ondernomen om de verdachte te laten stoppen. De verdachte reed met hoge snelheid. Ook heeft de verdachte twee maal geprobeerd een inhalende politieauto van de weg te drukken. Op het bureau weigerde de verdachte medewerking aan de ademanalyse. Het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd. De auto is in beslag genomen. Op het politiebureau is de man ingesloten. Hij moet nog gehoord worden. Tijdens de rit naar het politiebureau beledigde de verdachte de politieagenten herhaaldelijk. Bij fouillering bleek de man in het bezit te zijn van cocaïne.

Leeuwarden: aanhouding twee verdachten
Vrijdag rond 03.10 uur controleerde de politie aan de Wijnhormsterstraat twee mannen die op een bromfiets reden. Bij deze controle bleek dat de bromfiets was gestolen. De twee mannen, een 48-jarige man en een 38-jarige man uit Leeuwarden, zijn daarop aangehouden. De bromfiets was gestolen aan de Klokstraat. Een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden had aangifte gedaan van diefstal van de bromfiets tussen donderdag 23.30 en vrijdag 03.00 uur.

Driesum: rijden onder invloed
Een 27-jarige automobilist uit Dokkum is vrijdag rond 04.35 uur gecontroleerd aan de Kolkenslaan. De auto bleek niet verzekerd, niet te beschikken over een geldige APK en de bestuurder was niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De bestuurder is aangehouden. Op het bureau bleek de man gedronken te hebben. Hij blies 355 ug/l. Op het bureau verklaarde de verdachte te rijden in de auto van een vriend. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld. De auto is in beslaggenomen.