Vlaamse overheid

Zes procent van de Vlamingen leeft in een armoedesituatie en wordt uitgesloten van de toegang tot de arbeidsmarkt maar ook van de woonmarkt en kan zelfs niet genieten van vakantie- of cultuurtrips. Kortom, oplossingen zoeken voor de armoedeproblematiek is meer dan alleen werkgelegenheid en bijgevolg niet alleen een zaak voor de federale maar ook voor de Vlaamse regering.

Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER is als coördinerend minister voor de armoedebestrijding dan ook verheugd dat de Vlaamse regering haar uitvoeringsbesluit bij het decreet Armoedebestrijding definitief heeft goedgekeurd. Daarmee zal het Vlaams armoedebeleid voor het eerst een stevige onderbouw krijgen en kan het op lange termijn uitgebouwd worden.

Bij de opmaak van het decreet en het uitvoeringsbesluit werden zowel de verenigingen waar armen het woord nemen, de opgeleide ervaringsdeskundigen als professionelen betrokken.

Alle Vlaamse ministers engageren zich via dit decreet om, in nauw overleg met de armen zelf, concrete initiatieven te nemen inzake armoedebestrijding. De vele maatregelen die de regering in haar jaarlijks geactualiseerd Vlaams actieplan opneemt, vormen hierbij het vertrekpunt. Overigens zal het actieplan van 2003 mede de basis vormen voor het door de federale regering op te stellen nationaal actieplan armoedebestrijding dat aan de Europese commissie eerstdaags moet worden voorgelegd.

De ondersteuning van de participatie van armen aan het beleid krijgt in dit decreet een structurele basis. Dit betekent concreet dat alle 53 verenigingen waar armen het woord nemen, een ondersteuning krijgen vanuit het nieuw opgerichte Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen.

De tewerkstelling van opgeleide ervaringsdeskundigen in de armoede wordt met dit decreet in alle sectoren mogelijk gemaakt. Ook de opleiding en bemiddeling bij de tewerkstelling van de ervaringsdeskundigen wordt erkend en gesubsidieerd.

Minister Byttebier heeft voor dit decreet in de begroting van 2003 1.992.000 euro voorzien. Dit betekent alvast meer dan een verdubbeling van de subsidies die aan de verenigingen bij de aanvang van de legislatuur ad hoc werden uitgekeerd. Van een subsidie voor de opleiding en tewerkstelling van opgeleide ervaringsdeskundigen was er toen zelfs geen sprake.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---