Vlaamse overheid

Voor personen met een handicap voor wie enerzijds 'begeleid wonen' te hoog gegrepen is, terwijl anderzijds opvang in een collectieve woonvorm dan weer afbreuk doet aan hun mogelijkheden, biedt 'beschermd wonen' de ideale tussenoplossing.
De Vlaamse regering besliste, op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid BYTTEBIER, het bestaande besluit betreffende de erkenning en subsidiëring van diensten 'beschermd wonen' aan te passen. Via deze woonvorm - kleine entiteiten (maximaal 5 personen) in courante gezinswoningen - wil de Vlaamse minister tegemoetgekomen aan de zorg-op-maat- gedachte en de groeiende tendens naar inclusief wonen.

Om het beschermd wonen verder te laten evolueren en de werking te vereenvoudigen, voorziet het nieuwe besluit een aantal aanpassingen, zoals een betere omkadering van het begeleid wonen. De formule wordt eveneens toegankelijker, ook voor personen met een zwaardere ondersteuningsvraag.
Een bijsturing van de voorwaarde tot het aanbieden van huisvesting door de initiatiefnemer, biedt de persoon met handicap de mogelijkheid om bijvoorbeeld in het ouderlijk huis (en vertrouwde omgeving) te blijven wonen. De toegang tot beschermd wonen wordt versoepeld en het aantal diensten die van deze voorziening gebruik kan maken neemt toe.

Met dit besluit ondersteunt Vlaams minister Byttebier de internationale tendens om mensen met een handicap, aansluitend bij hun mogelijkheden, in een gewone leefomgeving te laten wonen.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---