Vlaamse overheid

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Adelheid BYTTEBIER is verheugd met de definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering van haar ontwerp- decreet betreffende de eerstelijnsgezondheidszorg en de samenwerking tussen zorgaanbieders. Met dit decreet is er voor het eerst in de Belgische geschiedenis in een wettekst sprake van de eerstelijnsgezondheidszorg.

De minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen wil hiermee de zorg zo goed mogelijk afstemmen op de noden van de individuele hulpvrager. Centraal staan een kwaliteitsvolle zorg, het ondersteunen van het zelfzorgvermogen en het verbeteren van de toegankelijk- heid.

Hiervoor worden voor een bepaalde regio samenwerkings- initiatieven eerstelijnsgezondheidszorg (SEL) erkend en gesubsidieerd. Deze SEL's zullen de samenwerking op de eerste lijn versterken.

De middelen van de Vlaamse gemeenschap en van het RIZIV worden in deze samenwerkingsinitiatieven op een efficiënte manier samengebracht. Zo zullen onder meer de diensten voor gezinszorg, de huisartsen, de lokale dienstencentra, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de rusthuizen, de verpleegkundigen en de ziekenfondsen er beter met elkaar kunnen samenwerken.

Niet onbelangrijk is ook dat het ontwerpdecreet het mogelijk maakt dat samenwerkingsverbanden op niveau van de praktijkvoering erkend en gesubsidieerd worden. Diverse beroepen komen hiervoor in aanmerking: individueel werkende huisartsen, groepspraktijken, multidisciplinaire wijkgezondheidscentra,. Dergelijke samenwerkingsinitiatieven bestaan al zeer lang. Vorige week vierde het wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Gent zijn 25-jarig bestaan. Ook het wijkgezondheidscentrum De Sleep is al jaren actief in Gent.

De zorgvragen worden er de dag van vandaag niet eenvoudiger op. Een erkenning en subsidiëring van partnerorganisaties (vb. de Federatie van Palliatieve netwerken) die op hun beurt ondersteuning kunnen geven aan zorgaanbieders, de gebruikers, samenwerkings- initiatieven en de mantelzorgers, moeten het zorgaanbod volgens minister Adelheid Byttebier adequaat en doeltreffend maken.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---