Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams Leefmilieuminister Ludo SANNEN heeft de Vlaamse regering de herwerkte subsidieregeling voor natuur- en milieuverenigingen definitief goedgekeurd. Erkende natuurverenigingen kunnen nu niet alleen op een meer structurele werkingssubsidie rekenen, maar kunnen ook steun krijgen voor specifieke projecten. Tegelijkertijd maakt de Vlaamse overheid meer geld vrij voor deze subsidies. De beslissing geeft meer zekerheid aan de natuur- en milieuverenigingen en gaat in vanaf 2004.

Erkenning en subsidiëring van natuur- en milieuverenigingen

Om een subsidie te krijgen moeten natuur- en milieuverenigingen eerst erkend worden en aan een aantal voorwaarden voldoen. Het subsidiebesluit onderscheidt drie soorten verenigingen. Ten eerste zijn er de twee koepels, Natuurpunt Vlaanderen en de Bond Beter Leefmilieu. Daarnaast zijn er ook nog een heleboel regionale en lokale verenigingen. Naargelang het type organisatie kunnen de erkende verenigingen rekenen op een vaste werkingssubsidie en een personeelssubsidie voor vijf jaar. Dit biedt hen veel meer werkzekerheid.

Door het besluit krijgen de organisaties veel meer middelen. Het beschikbare budget gaat van ongeveer 2 miljoen euro naar 3,7 miljoen euro voor een periode van vijf jaar.

Subsidies voor specifieke projecten

Het subsidiebesluit bevat ook duidelijke regels voor de financiering van afzonderlijke projecten van milieu- en natuurverenigingen. In het nieuwe decreet komen vier soorten projecten die in aanmerking komen voor subsidies:
1. Dulo-projecten of projecten in verband met duurzaam lokaal beleid. Dit zijn vaak samenwerkingsprojecten tussen gemeenten en provincies en milieu- en natuurverenigingen. Deze subsidies komen boven op de subsidies die de gemeenten rechtstreeks kunnen krijgen.
2. Natuur- en milieuprojecten : projecten van erkende verenigingen die de natuur- en milieukwaliteit willen verbeteren.

3. Projecten in verband met natuur- en milieueducatie.
4. Andere projecten die niet onder een van de voorgaande categorieën vallen. Het kan bijvoorbeeld gaan over samenwerking tussen private en publiek partners.

Voor de financiering van deze projecten wordt meer dan 600.000 euro op jaarbasis voorzien.

Een goed doelgroepenbeleid is erg belangrijk voor Vlaams minister Ludo Sannen. Organisaties zoals bijvoorbeeld Natuurpunt Vlaanderen en de Bond Beter Leefmilieu hebben een belangrijke schakelfunctie tussen overheid en bevolking. Zij moeten zorgen voor de maatschappelijke steun in de oplossing van milieuproblemen.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---