Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

In het kader van de op stapel staande reorganisatie van de Vlaamse overheidsadministratie (Beter Bestuurlijk Beleid - BBB) keurt de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, definitief de regeling goed van de delegatie van beslissingsbevoegdheden aan de hoofden van de departementen van de Vlaamse ministeries en aan de hoofden van de intern verzelfstandigde agentschappen van de Vlaamse overheid. De datum van de inwerkingtreding van de besluiten wordt later vastgesteld, om deze zo af te stemmen op de inwerkingtreding van andere generieke regelingen en de oprichting van nieuwe entiteiten in het kader van BBB.

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

In het kader van het Werkgelegenheidsakkoord 2003-2004 beslist de Vlaamse regering tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT :

Het stambesluit Vlaamse openbare instellingen (VOI) regelt het personeelsstatuut van 18 VOI's, waaronder de VDAB. Hierin zijn zoveel mogelijk gemeenschappelijke bepalingen uit de personeelsstatuten samengebracht. Aanvullingen en/of afwijkingen aan het stambesluit dienen in de vorm van een instellingsspecifiek besluit vastgesteld te worden. De Vlaamse regering keurt nu, na advies van de Raad van State, dit instellingsspecifieke besluit voor de VDAB definitief goed. Concreet gaat het hier onder meer om specifieke verworvenheden (toelagen, graden, salarisschalen), overgangsbepalingen en de opheffing van het huidige personeelsstatuut.


* * *

In het kader van de Nationale Werkgelegenheidsconferentie hecht de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het resultaat van het overleg federale regering - gewest- en gemeenschapsregeringen. Dit standpunt zal ook ingenomen worden op het VESOC. Het zal ook bekrachtigd worden in een samenwerkingsakkoord tussen alle
onderhandelingspartners.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT, Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN, Vlaams minister Ludo SANNEN, Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER en Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Vlaamse regering keurt de doelstellingennota in verband met de problematiek van de laaggeletterdheid goed. Het dossier lijst tien doelstellingen op met betrekking tot geletterdheid/gecijferdheid. In deze context dienen de laatste twee termen in hun ruime betekenis begrepen te worden. De voorgestelde doelstellingen vertrekken vanuit een multidimensionele en departementoverschrijdende benadering. Er zal een beleidsgroep worden opgericht bestaande uit vertegenwoordigers van de betrokken departementen en de centra voor basiseducatie waarbij de administratie Permanente Vorming van het departement Onderwijs als projectleider optreedt. Die beleidsgroep moet komen tot een strategisch plan geletterdheid.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

In het kader van de bescherming van de consument, heeft de federale overheid op 20 juni 2002 een koninklijk besluit uitgevaardigd betreffende de voorwaarden voor exploitatie van zonnecentra. De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een uitvoeringsbesluit goed dat de opleiding tot onthaal- verantwoordelijke in een zonnecentrum bepaalt.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aanpassing goed van het besluit dat de voorwaarden bepaalt voor de toekenning van subsidies aan gemeenten voor de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen, gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en gemeentelijke plannen van aanleg. De subsidie voor de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt verhoogd voor de kleinste gemeenten. Daarnaast worden een aantal procedurele vereenvoudigingen doorgevoerd om de aanvragen vlotter te kunnen afhandelen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State, hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het wijzigingsbesluit betreffende de toekenning en de vaststelling van het vakantiegeld van het gemeente- en provinciepersoneel. Deze beslissing vloeit voort uit het sectoraal akkoord 2003-2004, dat een gefaseerde verhoging van het vakantiegeld voorziet.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Ludo SANNEN :

De Vlaamse regering keurt het besluit definitief goed betreffende het sluiten van beheersovereenkomsten in uitvoering van de EEG-verordening nr. 1257/99 inzake steun voor plattelandsontwikkeling. Het sluiten van een beheersovereenkomst tussen Vlaanderen en een landbouwer leidt tot een contract waarin de landbouwer er zich toe verbindt een aantal vooraf vastgelegde voorwaarden en maatregelen na te leven in ruil voor een vergoeding. Door het naleven van deze voorwaarden en maatregelen verbetert de kwaliteit en/of kwantiteit van de natuur en het milieu.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

De Vlaamse regering neemt akte van de historiek van de oprichting van de nv Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Ze keurt ook de gewijzigde statuten goed en benoemt Camille Paulus tot commissaris-generaal voor het Masterplan Antwerpen.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat twee KB's wijzigt, met name het KB betreffende de invoering van een geharmoniseerde veiligheidsregeling voor vissersvaartuigen en het KB betreffende het zeevaartinspectiereglement. Dit kadert binnen de omzetting van de Europese richtlijn 2002/35/EG in Belgisch recht.


* * *

De Vlaamse regering machtigt de bevoegde minister het advies in te winnen van het Subregionaal Overlegorgaan voor de Gentse Kanaalzone over de actualisering van de bouw van het Kluizendokcomplex inclusief het flankerend beleid. Ze verleent haar principieel akkoord voor de reguliere onteigening van het gebied nodig voor de realisatie van het Kluizendokcomplex. In dit kader machtigt ze de bevoegde minister ook om een sociaal bemiddelaar aan te stellen die sociaal
begeleidingsplannen opmaakt en de implementatie ervan coördineert. De minister moet tevens in december een voorstel van beslissing ter goedkeuring voorleggen betreffende die onteigeningen op het grondgebied van de gemeente Evergem. Hij moet ondertussen het onteigeningsplan en -besluit en een nota voorbereiden over het aanvullend grondbeleid in de Gentse Kanaalzone.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN :

Het stambesluit Vlaamse openbare instellingen (VOI) regelt het personeelsstatuut van 18 VOI's, waaronder de OVAM. Hierin zijn zoveel mogelijk gemeenschappelijke bepalingen uit de personeelsstatuten samengebracht. Aanvullingen en/of afwijkingen aan het stambesluit dienen in de vorm van een instellingsspecifiek besluit vastgesteld te worden. De Vlaamse regering keurt nu, na advies van de Raad van State, dit instellingsspecifieke besluit voor de OVAM (Openbare Afvalstoffenmaatschappij) definitief goed.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER :

Het decreet betreffende de armoedebestrijding bepaalt onder meer de regels voor de oprichting van het Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen. Om de uitvoering van zijn opdrachten te kunnen voorbereiden kent de Vlaamse regering aan het Vlaams netwerk en de vzw De Link een subsidie toe voor het begrotingsjaar 2003. De subsidie bedraagt respectievelijk 265.175 euro en 249.936 euro.


* * *

Veerle De Beuckeleer, Jan Casaert en Paul Vaernewyck worden door de Vlaamse regering aangeduid als nieuwe leden van het Beheerscomité van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Zij vervangen de ontslagnemende leden. Aan de federale regering wordt, zoals voorzien in het samenwerkingsakkoord betreffende de bestendiging van het armoedebeleid, gevraagd om de drie leden bij koninklijk besluit te benoemen.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het subsidiebesluit van de buitenschoolse kinderopvang. Het besluit van 2001 bepaalt dat tegen 2007 minstens 50 % van de begeleiders in het bezit moeten zijn van ten minste een diploma TSO. De nieuwe opleiding kinderzorg op BSO-niveau biedt voldoende kwaliteit en daarom is het niet langer noodzakelijk om minstens een diploma TSO te hebben. Omdat momenteel het aanbod opleidingen kinderzorg in het volwassenenonderwijs onvoldoende is, wordt de overgangsperiode met 3 jaar verlengd. Ze loopt nu tot 2010.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de steun aan kleine en middelgrote ondernemingen toekent in ruil voor investeringen in Vlaanderen. Het besluit geeft uitvoering aan het decreet Economisch Ondersteuningsbeleid.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief drie ontwerpen van instemmingsdecreet goed. Het eerste ontwerp heeft betrekking op het zetelakkoord tussen België en het Internationaal Rode Kruis. Het tweede heeft betrekking op het aanvullend protocol met de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsassociatie. Het derde ontwerp van instemmingsdecreet betreft een eerder goedgekeurd zetelakkoord tussen België en de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie. De drie ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In het kader van de deelname van tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie aan de Europese Economische Ruimte keurt de Vlaamse regering een overeenkomst goed met Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije. Ze gelast de bevoegde minister een voorontwerp van instemmingsdecreet voor te bereiden, dat voor advies moet worden voorgelegd aan de SERV en de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan het zetelakkoord tussen België en het International Plant Genetic Resources Institute. Dit impliceert dat de zetel in België zal gevestigd worden, met name in de gebouwen van de KUL.


---
einde

---


---