Vlaamse overheid

Ter afsluiting van de procedure voor 2003 voor de selectie van samenwerkingsprojecten met partners uit de 10 toekomstige EU-lidstaten uit Centraal- en Oost-Europa, keurde Vlaams minister Patricia CEYSENS 44 subsidiebesluiten goed. Daarnaast keurde de Vlaamse regering op voorstel van de minister van Buitenlands Beleid nog 7 andere subsidiebesluiten goed. Hiermee levert Vlaanderen in 2003 weer een belangrijke financiële inspanning ter waarde van 5,7 miljoen euro voor ondersteuning van projecten in Centraal- en Oost-Europa.

Uit een totaal van 177 ingediende voorstellen werden in overleg met de partnerlanden 51 projecten gekozen om uit te voeren. De selectie gebeurde in samenspraak met de overheden in de partnerlanden. Deze zijn nauw betrokken bij de procedure en bieden garanties voor de effectieve uitvoering en opvolging van de projecten ter plaatse.

De partnerlanden streven samen met de Vlaamse overheid naar een zo ruim mogelijke diversiteit aan initiatieven. Deze moeten beantwoorden aan de reële noden van de partners en aan de mogelijkheden die de Vlaamse experts kunnen bieden. De geselecteerde projecten situeren zich vooral in die sectoren waar de partnerlanden nog een inspanning moeten leveren om het 'acquis communautaire' van de EU over te nemen.

Met deze subsidies onderstreept minister Ceysens het belang dat zij hecht aan de samenwerking met Centraal- Europa. De goedkeuring van deze projecten versterkt ook de Vlaamse aanwezigheid in de toekomstige lidstaten. Deze landen bieden immers een belangrijke groeimarkt voor onze bedrijven. Maar ook voor onze instellingen, universiteiten en het Vlaamse middenveld bieden zij mogelijkheden om vruchtbare netwerken tot stand te brengen.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---