FNV

Bijna gehele vakbondstop Zimbabwe opgepakt

Meer dan 141 vakbondsleiders in Zimbabwe zijn 8 oktober opgepakt door de politie. Bijna de gehele vakbondstop van de vakcentrale Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU) behoorde tot de gearresteerde vakbondsleiders, waaronder voorzitter Lovemore Matombo en algemeen secretaris Wellington Chibhebhe. Dit meldt de International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU). De arrestaties vonden plaats tijdens het protest dat de ZCTU georganiseerd had tegen grote problemen in het land, zoals de hoge kosten van levensonderhoud, hoge belastingen, drastisch tekort aan contant geld, transportproblemen en de voortdurende mensen- en vakbondsrechtenschendingen in het land.

De opgepakte vakbondsleiders in Harare werden 's avonds weer vrijgelaten. Een groep van 21 had geen andere keuze dan een boete van 5000 Zimbabwaanse dollars te betalen. De andere 20, waaronder de vakbondstop, weigerden om deze boete te betalen, omdat zij zich niet schuldig achtten aan een misdaad. Zij moesten zich weer melden bij het politiebureau. Volgens de ZCTU is het zeer waarschijnlijk dat ze voor de rechtbank moeten verschijnen en dat de politie probeert nieuwe aanklachten tegen ze in te dienen.

Ook elders in het land zijn vakbondsmensen opgepakt door de oproerpolitie, soms met grof geweld. In Bulawayo werden 3 leden van de ZCTU gearresteerd, geblinddoekt en 40 km van Bulawayo gebracht waar ze in elkaar geslagen werden. Gelukkig had een van de slachtoffers een mobiele telefoon bij zich, zodat transport geregeld kon worden om ze op te halen.

Andere vakbondsmensen werden opgepakt en een tijd vastgehouden, maar zijn weer vrijgelaten.

De ICFTU heeft een klacht ingediend bij de internationale arbeidsorganisatie ILO. Een rapportage over de stand van zaken door de ZCTU staat op de website van de ICFTU.

10 oktober 2003