VERENIGING TEGEN KWAKZALVERIJ

Allochtone Geneeswijzen: Geneeskunst of Kwakzalverij?

De Vereniging tegen de Kwakzalverij organiseert op zaterdag 11 oktober in het Piet Borst Auditorium van het Nederlands Kanker Instituut een symposium over de rol van alternatieve behandelwijzen in allochtoon Nederland. Aanvang 14.00 uur.
Moeten we een islamitische genezer serieuzer nemen dan een gereformeerde homeopaat? Mogen we Jomanda van
volksverlakkerij beschuldigen maar mogen we over een islamitische geestuitdrijver of een katholieke priester die met een patiënt bidt voor zijn herstel, niets zeggen uit angst om van blasfemie of zelfs discriminatie beschuldigd te worden? Hoe moeten we met allochtone geneeswijzen omgaan in een evidence based gezondheidszorg? Aan deze prangende vragen wijdt de VtdK haar jaarlijkse symposium. De VtdK vindt het moment gekomen om de impact van allochtone geneeswijzen op de Nederlandse gezondheidszorg aan een nadere beschouwing te onderwerpen. Moeten Islamitische genezers in het aanvullende verzekeringspakket van de ziektekostenverzekeraars opgenomen worden en zo niet, waarom eigenlijk niet. Antroposofen en homeopaten worden immers wel vergoed. Als een Islamitische genezer Koranteksten oplost in water en dat zijn cliënt laat drinken, waarom vergoeden we dit medicijn dan niet en wel de watertjes van de homeopaat? De VtdK heeft een keur van vooraanstaande sprekers bereid gevonden dit intrigerende onderwerp toe te lichten.
Dr. Martijn ten Ham, adviseur internationale zaken bij de Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie van het Ministerie van Volksgezondheid zal het spanningsveld tussen westerse geneeskunde en traditional medicine en de dilemma's die dit oplevert voor de World Health Organization bespreken aan de hand van het mede door hem geschreven en recent verschenen rapport Traditional Medicine. Wordt daar niet als gevolg van het grote aantal Derde Wereld landen en te sterk pro-alternatieve opstelling gekozen in het kielzog van de bevordering en respectvolle bejegening van traditionele geneeswijzen?
Prof. Sjaak van der Geest, medische antrolpoloog, kenner van de gezondheidszorg in Afrika, zal spreken over de moeizame verhouding tussen islamitische geneeskunst en westerse evidence based geneeskunde. Samenwerking tussen artsen en kwakzalvers is uit den boze, maar hoe zit dat met het samenwerken tussen Nederlandse hulpverleners en allochtone genezers? Is de kloof te overbruggen en hoe is überhaupt te beoordelen of er sprake is van een bonafide genezer of van een oplichter? Zitten er positieve kanten aan het vasthouden aan allochtone genezers of moet dat actief worden ontmoedigd?
Marijke Ekkelboom en Juan Walter zijn coördinatoren voor de voorlichting in de eigen taal en vanuit de eigen cultuur bij de GG&GD Amsterdam. Zij zullen spreken over de bemiddelende rol die zij spelen tussen de eerstelijns gezondheidszorg en allochtone behandelwijzen. Zijn zij in staat om de allochtone patiënt begrip bij te brengen van de werking van de westerse geneeskunde? Waarom hebben zo velen onbegrepen lichamelijke klachten en hoe kunnen deze patiënten worden beschermd tegen charlatans? Wat te doen als een echt zieke patiënt naar een Sangoma (traditionele Afrikaanse genezer) wil? Willem Venneman huisarts met een grote allochtone praktijk in Amsterdam zal vertellen hoe hij omgaat met allochtone patiënten die in Nederland of in hun moederland naar een imam of geestuitdrijver gaan. Hoe pakt hij de problemen die e.e.a. met zich mee kan brengen aan? In somatisch opzicht zijn de Islamitische geneesmethoden natuurlijk onzinnig, maar kan een bonafide allochtone genezer bij functionele of psychiatrische problemen misschien wel een nuttige rol vervullen?

VOORAFGAAND AAN HET SYMPOSIUM ZAL DE JURY DE UITSLAG BEKENDMAKEN VAN

DE WINNAAR VAN DE MR. KACKADORISPRIJS. DE PRIJS IS BESTEMD VOOR

INSTELLINGEN, PERSONEN OF ONDERNEMINGEN DIE IN BELANGRIJKE MATE HEBBEN

BIJGEDRAGEN AAN DE VERSPREIDING IN DAAD, WOORD OF GESCHRIFT VAN DE

KWAKZALVERIJ IN NEDERLAND.UIT EEN FLINK AANTAL AANMELDINGEN HEEFT DE

JURY VAN DE MR. KACKADORISPRIJS 2003 EEN SHORTLIST VAN 9 KANDIDATEN

VASTGESTELD. ZIE VOOR DE LIJST VAN GENOMINEERDEN EN HET REGLEMENT:

WWW.KWAKZALVERIJ.NL.

Verdere informatie F.S.A.M. van Dam: 020-5122482/020-6739479; C.N.M. Renckens: 0229-217692; e-mail:secretariaat@kwakzalverij.nl


01 okt 03 16:44