Politie Friesland


Politieberichten 10/10 13.00 uur t/m 11/10 13.00 uur

Fryslân 11-10-2003 - Voor informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie, 0900-8844

Grote alcoholcontrole Afsluitdijk
Tussen vrijdagavond 20.00 uur en zaterdagmorgen 02.00 uur is een grote verkeerscontrole gehouden op de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwerderzand. Het accent van de controle lag op alcohol in het verkeer. Van de circa 1800 gecontroleerde bestuurders zaten slechts 12 bestuurders met teveel alcohol achter het stuur. Zowel de noord- als de zuidrijbaan werden geheel afgesloten en het verkeer werd door verlichte borden geleid naar de parallelwegen. Daar stonden zon 70 medewerkers te wachten om de bestuurders te controleren. De controle werd uitgevoerd door de politie (55 mensen), Douane en de Koninklijke Marechaussee. Verder waren vrijwilligers van 3VO aanwezig die gecontroleerde bestuurders voorlichtingsmateriaal aanboden. En uiteraard de inmiddels bekende en gewilde BOB-sleutelhanger als het in orde was.

De resultaten
Twaalf bestuurders zaten na correctie boven de wettelijke grens. De hoogste blies 695 Ugl. Van deze bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd. Ook de afhandeling kon geheel op de afsluitdijk afgehandeld worden. Daarvoor was een mobiele kantoorunit geplaatst met ademanalyseapparatuur en satelllietverbinding. Naast het alcoholgebruik werden er bekeuringen uitgeschreven voor:


- verlopen APK 7 x

- rijden zonder rijbewijs 2 x

- overschrijding maximum snelheid 3 x

- overschrijding doorgetrokken streep 1 x.

Eén bestuurder gaf een valse naam op zo bleek na onderzoek. Hij had daarvoor een reden want het bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had en dus helemaal niet een auto mocht besturen.

Door de douane werden vier dieselrijders betrapt op het rijden met rode diesel. Verder reed een Nederlander ten onrechte in een buitenlandse auto. Ook reed iemand ten onrechte met een grijs kenteken. Deze bestuurder kan een navordering BPM tegemoet zien.

Er kan op een geslaagde controle worden terug gezien. De reacties van de bestuurders waren over het algemeen zeer positief. Men nam de overigens zeer korte wachttijd voor lief. Vooral de inzittenden die gedronken hadden maar niet bestuurden zagen in de controle een bevestiging van hun besluit om zich te laten rijden.

Drachten: winkeldiefstal
Op vrijdag om 12.15 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een bouwmarkt aan de Hemmen. Een 30-jarige inwoner uit Drachten had een antenneversterker onder zijn jas gestopt en was zonder te betalen de winkel uitgelopen. Hij werd buiten aangehouden door personeel. Daarna heeft de politie de verdachte meegenomen naar het bureau voor verhoor. De verdachte droeg een aardappelschilmesje en een mes bij zich. Aangifte werd gedaan door een 32-jarige inwoner uit Ureterp.

Leeuwarden / Franeker: gestolen auto, aanhouding verdachte Op vrijdag omstreeks 17.15 uur werd er bij een tankstation aan de Leeuwarderweg getankt zonder te betalen. Op basis van het kenteken werd de auto op de Harlingerweg in Franeker gesignaleerd. De politie blokkeerde de auto en hield de automobilist staande. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en hij bleek de auto waarin hij reed te hebben gestolen. De auto was in Leeuwarden gestolen. De verdachte, een 39-jarige inwoner uit Leeuwarden, is naar het politiebureau overgebracht en in verzekering gesteld.

Oosterwolde: aanrijding met letsel
Op vrijdag om 17.10 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de N381. Een bus had geen voorrang gegeven vanaf de Drie Tolhekken en daarbij een auto aangereden. De bestuurder van de auto, een 32-jarige inwoner uit Appelscha, mankeerde niets. Zijn bijrijdster, een 26-jarige inwoonster uit Appelscha, raakte beklemd in de auto. De brandweer kwam ter plaatste voor assistentie. De vrouw is daarna met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De weg is tot 19.00 uur afgesloten geweest voor verkeer. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeluk.

Lemmer: aanrijding met letsel
Op vrijdag om 21.40 uur kreeg de politie een melding van een aanrijding op de A6 ter hoogte van de afslag Lemmer. Twee autos reden vanaf Emmeloord de afrit Lemmer op. Een 29-jarige automobilist uit Lemmer botste op de auto die voor hem reed. In deze auto reed een 37-jarige automobilist uit Lemmer. De 37-jarige automobilist is voor onderzoek met de ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De 29-jarige automobilist werd gevraagd mee te werken aan een blaastest. Hij blies 680 ugl, hiermee werd zijn rijbewijs ingenomen.

Drachten: openbare dronkenschap, aanhouding verdachte Op vrijdag om 22.00 uur zag de politie op de Noordkade een persoon zwalken. De politie vroeg de man of alles goed ging. Daarop schold de man de politie uit en hield daar maar niet mee op. De politie heeft de verdachte, een 36-jarige inwoner uit Drachten aangehouden voor openbare dronkenschap. Hij heeft hiervoor proces-verbaal gekregen.

Leeuwarden: vernieling ruiten
Op vrijdag tussen 20.50 uur en 21.20 uur hebben er vernielingen plaatsgevonden in de Waterbies, Lenteklokje, Bostulp en de Sleutelbloem. Er werden onder andere ramen van woningen en autos vernield. Een aantal eigenaren heeft reeds aangifte bij de politie gedaan van vernieling. De politie heeft na aanleiding van de meldingen de buurt nog doorzocht, maar niemand meer aangetroffen.

Twijzel: aanrijding met letsel
Op vrijdag om 9.30 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Optwizel. Een 42-jarige bromfietster uit Buitenpost reed op het fietspad uit de richting Buitenpost. Een 59-jarige automobilist reed uit dezelfde richting over de hoofdrijbaan. De automobilist sloeg linksaf een oprit in en verleende daarbij geen voorrang aan de bromfietster. Laatstgenoemde moest afremmen om een aanrijding te voorkomen waardoor zij slipte en ten val kwam. De automobilist is weggegaan en verklaarde niet bewust te zijn geweest van verkeer op het fietspad. De bromfietster is ter plaatse door een arts behandeld voor aan schaafwonden en letsel aan ribben en borst. De politie roept getuigen op die iets gezien hebben van dit ongeval zich te melden bij het politiebureau of te bellen met 0900-8844.

Sneek: rijden onder invloed
Op zaterdag om 00.15 uur heeft de politie op het Normandiaplein tijdens een controle een automobilist staande gehouden, hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De automobilist, een 19-jarige inwoner uit Sneek blies 575, zijn rijbewijs is ingevorderd. Om 00.25 uur hield de politie op dezelfde lokatie een 48-jarige automobilist uit Sneek staande, hij blies 915 ug/l. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd.

Leeuwarden: aanhouding verdachten
Op zaterdag om 00.30 uur zag de politie op de Kei een man met een volle vuilniszak lopen waarna hij een woning in ging. Even later verliet een andere man de woning met een lege vuilniszak. De politie achtervolgde de man naar zijn auto waar hij reeds een cassettedeck in de vuilniszak stopte. Deze man werd door de politie aangehouden als verdachte voor heling. De politie deed daarna met toesteming huiszoeking in de betreffende woning. Daar werd een plastic zak met een cd-speler aangetroffen. Ook de andere man werd als verdachte van heling aangehouden. Verder werd er in de auto een knipmes en een handbalknuppel aangetroffen. Beide verdachten zijn naar het politiebureau gebracht voor verder verhoor. De goederen zijn in beslaggenomen.

Oudehaske: aanrijding onder invloed van alcohol Op zaterdag om 00.45 uur zag de politie op de Haskeruitgang een zwaar beschadigde auto midden op de weg staan. Even later meldde zich de eigenaar van de auto. Hij bleek onder invloed van alcohol een eenzijdige aanrijding te hebben gehad. Hij was even naar huis gegaan en vervolgens weer teruggegaan naar zijn auto. De politie heeft de automobilist, een 29-jarige inwoner uit Heerenveen, een blaastest laten doen. De man blies 680 ugl. Daarmee werd zijn rijbewijs inbeslaggenomen.

Leeuwarden: diefstal fiets, aanhouding verdachten Op zaterdag om kreeg de politie een melding dat drie verdachten fietsen aan het stelen waren aan de Langdeelstraat. De politie ontdekte drie personen die voldeden aan het doorgegeven signalement. De verdachten zaten alle drie reeds op een fiets. De politie heeft de fietsen in beslag genomen, er werd een knipschaar en een doorgeknipte ketting aan. De politie heeft de drie verdachten, een 16-jarige en een 20-jarige inwoner uit Boksum en een 21-jarige inwoner uit Kimswerd aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Leeuwarden: woninginbraak
Op vrijdag tussen 12.30 en 20.45 uur is er ingebroken in een woning aan de Tuinbouwstraat. Er zijn geen sporen van braak aangetroffen. De 19-jarige bewoner mist een videorecorder, playstations, een dvd-set, een videocamera, een cd-speler en geld. Hij heeft reeds aangifte gedaan bij de politie.

Heerenveen: rijden onder invloed
Op zaterdag om 05.10 uur heeft de politie op de Koornbeursweg een 30-jarige automobilist uit Heerenveen staande gehouden. De automobilist blies 525 ug/l en kreeg daarmee een rijverbod van vijf uren opgelegd.

Drachten: in bezit drugs en mishandeling, aanhouding verdachten Op zaterdag om 03.15 uur kreeg de politie een melding van een horeacgelegenheid aan de Zuidkade dat personeel een verdachte had aangehouden die in het bezit van drugs was. De politie heeft de drugs inbeslag genomen en de verdachte aangehouden. Op datzelfde moment werd een man in dezelfde horecagelegenheid te kennen gegeven het pand te verlaten. Dat weigerde hij waarop hij werd aangehouden door personeel. Hij werd overgedragen aan de politie. De verdachte, een 47-jarige inwoner uit Twijzelerheide, was zeer agressief en duwde een agente omver. Daarop is hij door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Ook tijdens de insluiting gedroeg de verdachte zich bijzonder agressief.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Op zaterdag om 06.00 uur heeft de politie op de Voorstreek een 38-jarige automobilist uit Noardburgum staande gehouden. De man blies 580 ug/l aan het ademanalyseapparaat. Met die uitslag werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: auto's in brand, brandstichting
Op zaterdag omstreeks 04.15 uur kreeg de politie een melding dat er aan de Sint Jansberg meerdere autos in brand stonden. De politie zag een vloeistof in de goot op de weg in brand staan. Hierdoor kwamen er een 7-tal autos in brand te staan. De brandweer heeft de brand kunnen blussen, een drietal autos is echter totaal vernield. De eigenaren van de autos moeten nog aangifte doen bij de politie. Er wordt verder onderzoek ingesteld door de politie.