Politie Friesland


Politieberichten 11/10 13.00 uur t/m 12/10 13.00 uur

Fryslân 12-10-2003 - Voor informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie 0900-8844

Dokkum: geslaagde Open Dag
Zaterdag 11 oktober is in Dokkum de regionale Open Dag van de politie Fryslân gehouden. Zo'n 12.000 bezoekers hebben de dag bezocht. Zij konden diverse demonstraties bijwonen, zoals een nagespeelde rechtszitting in het nabijgelegen AZC en een nagespeeld ongeval (met ambulance, brandweer en politie) op de Parklaan. Ook gaven de politiehonden een demonstratie, op het achter het bureau gelegen voetbalveld. De Aanhoudings Eenheid van de Friese politie was aan het abseilen van een 24 meter hoge kraan. Opvallend detail gisteren was dat ook de Friese korpschef Foeke Wagenaar abseilend naar beneden is gegaan. Verder waren polulair: het schieten met de FATS (Fire Arms Training System), een bezoek aan het op 1 juni vorig jaar geopende districtsbureau van het district Noordoost, de drie helikopters en de voertuigen van de KMAR en de informatiemarkt. Binnenkort wordt bepaald waar de Open Dag volgend jaar zal worden gehouden.

Leeuwarden: bedreiging mes, aanhouding verdachte Op zaterdag om 12.10 uur zijn een 26-jarige vrouw en een man uit Leeuwarden bedreigd door een man met een mes in een supermarkt aan het Piet Kramerplein. De vrouw meldde dit bij de politie en gaf de naam van de man door. Daarop heeft de politie de man in zijn woning aangehouden. Bij fouillering bleek dat de man een mes bij zich droeg. Het mes is inbeslag genomen en de verdachte, een 15-jarige inwoner uit Leeuwarden, is meegenomen naar het politiebureau.

Zwagerbosch: diefstal auto
Tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 16.00 uur is de auto van een 35-jarige inwoner uit Zwagerbosch gestolen. De eigenaar had de auto op het Bjirkepaed geparkeerd, de sleutels zaten nog in de auto. Het betreft een rode Honda crx uit 1993 met kenteken 43FNVJ.

Ureterp: woninginbraken
Op vrijdag tussen 16.30 en 21.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Gilden. Men heeft een raam aan de achterzijde van de woning geforceerd en sieraden meegenomen die een waarde hebben van enkele honderen euros. Aangifte werd gedaan door een 37-jarige inwoner uit Ureterp. Op vrijdag tussen 14.30 uur en ztaerdag 07.50 uur is er ook ingebroken in een woning aan de Skoalleane. Hier is een ruit aan de voorzijde van de woning geforceerd. Men heeft sieraden ontvreemd. Aangifte werd gedaan door de 52-jarige bewoner.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Op zaterdag om 18.10 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Gaasterlandlaan. Een 6-jarige jongetje uit Heerenveen reed op zijn fiets over de Gaasterlandlaan in de richting Montferlandlaan. Een 57-jarige automobilist uit Heerenveen reed op de Oostergo richting de Gaasterlandlaan. De automobilist verklaarde dat hij vanuit de uitrit aan de rechterkant plotseling een jongetje zag fietsen. Daarop remde de automobilist, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. Een botsing was het gevolg. Het jongetje raakte gewond aan zijn hoofd en liep een gebroken been op. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis de Tjongerschans afgevoerd.

Witmarsum: aanrijding met letsel
Op zaterdag om 18.10 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Rijksweg A7. Een automobiliste was uit koers geraakt en was via de berm over een sloot in een weiland terecht gekomen waarbij de auto gewoon op zijn vier wielen terecht was gekomen. De brandweer zorgde ervoor dat de vrouw via een ladderbrug over de sloot heengezet kon worden. Daarna is de automobiliste, een 38-jarige inwoonster uit Wommels, uit voorzorg met de ambulance naar het Sint Antonius in Sneek gebracht.

Makkum: mishandeling, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 18.15 uur kreeg de politie een melding van een uit de hand gelopen burenruzie aan de Kerkeburen. Een 43-jarige inwoner uit Makkun had met een ijzeren buis zijn 62-jarige buurman geslagen. De buurman kon de slag met zijn onderarm afweren. Wel moest hij zich laten behandelen in het Sint Antonius ziekenhuis in Sneek. De politie heeft de 43-jarige verdachte aangehouden en voor verder verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Warfstermolen: aanrijding met letsel
Op zaterdag om 20.30 uur heeft er op de Eeuwe Ennesweg een aanrijding met letsel plaatsgevonden. Een 20-jarige inwoner uit Putten kwam uit de richting Burum en reed over de Eeuwe Ennesweg. In een flauwe bocht raakte hij de macht over het stuur kwijt en reed tegen een boom. De auto kwam in de sloot terecht en raakte total loss. De automobilist werd uit de auto geslingerd en kwam in een weiland terecht. De automobilist is met de ambulance naar het AZG in Groningen gebracht.

Leeuwarden: in bezit van drugs, aanhouding verdachte Op zaterdag om 23.00 uur werd door een portier van een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad een 21-jarige inwoner uit Heerhugewaard gefouilleerd. De man bleek in het bezit te zijn van verdovende middelen, hij had 55 pillen bij zich. De politie heeft de man aangehouden en de pillen zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: mishandeling, aanhouding verdachte
Op zondag om 02.40 uur kreeg de politie een melding van een mishandeling in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Personeel had reeds een verdachte aangehouden. Een 36-jarige inwoner uit Sneek is door de verdachte, een 26-jarige inwoner uit Leeuwarden, met een fles op het hoofd geslagen. Aanleiding hiervoor ligt in de relationele sfeer. Het slachtoffer is met een hoofdwond naar het MCL-Zuid overgebracht.

Drachten, vernieling, huisvredebreuk, aanhouding verdachte Op zaterdag om 23.00 uur kreeg de politie een melding dat een man ramen zou hebben ingegooid van een woning aan het Schar. De man bleek ook in de woning te zijn geweest. De politie ging bij de woning kijken en heeft de verdachte die een stoeptegel in zijn hand had, aangehouden voor vernieling en huisvredebreuk. De bewoners zullen aangifte doen bij de politie. De verdachte, een 38-jarige inwoner uit Drachten, is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De aanleiding voor de vernielingen ligt in de relationele sfeer.

Joure: brandstichting, aanhouding verdachten
Op zondag om 04.05 uur hoorde de politie op de Sinnebuorren een sissend geluid van gas gevolgd door een steekvlam van enkele meters hoog. Daarop renden drie verdachten weg. De politie achtervolgde de verdachten. Zij zijn alle drie aangehouden en voor verder verhoor meegenomen naar het politiebureau. Het betreft een 16-jarige, een 17-jarige en een 19-jarige inwoner uit Joure. De brandweer heeft de gasfles veilig gesteld.

Joure: vernielingen, aanhouding verdachte
Op zondag om 03.45 uur kreeg de politie een melding dat twee mannen een etalageruit van een pand aan de Midstraat hadden vernield. Op basis van de signalementen die een oplettende getuige aan de politie had doorgegeven, kon de politie beide verdachten voor vernieling aanhouden. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder verhoor.

Leeuwarden: autoinbraak, aanhouding verdachte
Op zondag tussen 00.30 en 03.45 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Groeneweg. Men had een deur geforceerd en daarna de radio, versterker en enkele jassen weggenomen. De politie arriveerde op de Groeneweg en nam de aangifte op van de 23-jarige eigenaar uit Den Helder. De politie deed een onderzoek in de omgeving. De politie ontdekte op de Weaze een fietser die zich verdacht gedroeg, bij het zien van de politie wilde hij snel wegfietsen. De politie zag dat de fietser achterop zijn fiets iets in kleding had gewikkeld. Daarop werd de man aangehouden. In eerste instantie ontkende de man iets te maken te hebben met de autoinbraak. Daarna gaf hij uiteindelijk toe. In de kleding bleek de versterker van de opengebroken auto te zitten. Ook de andere gestolen goederen evenals een schroevendraaier, een vleesmes en een knijptang had de verdachte bij zich. De verdachte, een 33-jarige inwoner uit Leeuwarden, is meegenomen naar het politiebureau. Alle goederen zijn in beslaggenomen en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Leeuwarden: bedreiging, aanhouding verdachte
Op zondag om 04.40 uur zag de politie dat er bij de ingang van een uitgaangsgelegenheid aan de Nieuwestad een schermutseling gaande was. Een van de portiers meldde dat hij met de dood was bedreigd door een bezoeker. Daarop heeft de politie de verdachte, een 19-jarige inwoner uit Burgum, voor bedreiging aangehouden. Tijdens zijn aanhouding gedroeg de verdachte zich opstandig.

Drachten: niet voldoen aan vordering, aanhouding verdachte Op zondag om 04.45 uur was het op de Noordkade onrustig, er vond ter hoogte van een uitgaansgelegenheid duw- en trekwerk tusen jongeren plaats. Een een 22-jarige inwoner uit Drachten gedroeg zich erg vervelend, ook richting de politie door te schreeuwen en zich ermee te bemoeien. De politie vorderde de verdachte zich te verwijderen. Hij kreeg ook nog een laatste waarschuwing, maar daar trok hij zich niets van aan. Daarop heeft de politie hem aangehouden. Omdat de verdachte zich verzette bij zijn aanhouding is hij geboeid overgebracht naar het politiebureau.

Kollumerzwaag: eenzijdig ongeval
Op zondag om 06.20 uur heeft er een eenzijdig ongeval plaatsgevonden op de Foarwei. Een 33-jarige bromfietser was met zijn bromfiets tegen een tuinhek aangereden. De bromfietser is met een beenwond naar het MCL-Zuid in Leeuwarden gebracht. Bij de bromfietser is een bloed afgenomen om te controleren of hij onder invloed van alcohol verkeerde tijdens de aanrijding.

Terschelling-West: aanrijding met letsel
Op zondag om 11.20 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de West Aan Zee. Een 12-jarig meisje uit Almere reed op haar fiets naar een kruising. Een 45-jarige automobilist uit Terschelling-West zag de fietster van rechts aankomen. Beiden zagen elkaar op het laatste moment, een aanrijding was het gevolg. Het meisje kwam hierbij ten val en was even buiten kennis. Zij is door de KNRM en de ambulance overgebracht naar het Sint Antonius in Sneek.

Fryslân: rijden onder invloed
Achtereenvolgens plaats, lokatie, tijdstip, hoeveelheid ug/l, leeftijd en woonplaats betrokkene, bijzonderheden.

* Leeuwarden, Tijnjedijk, zaterdag 17.45 uur, 500 ug/l, 59-jarige automobilist uit Drachten.

* Harlingen, Vierkantsdijk, zaterdag 17.35 uur, 600 ug/l, 49-jarige snorfietser uit Franeker.

* Stiens, Wythusterwei, zaterdag 19.50 uur, 735 ug/l, 39-jarige automobilist uit Stiens, rijbewijs is ingevorderd.
* Drachten, de Tijen, zondag 00.28 uur, 705 ug/l, 34-jarige automobilist uit

* Gersloot, reed tijdens rijontzegging, rijbewijs ingevorderd.
* Sneek, Kaatsland, zondag 01.30 uur, 540 ug/l, 25-jarige automobilist uit Sneek.

* Leeuwarden, Kanaalweg, zondag 01.55 uur, 520 ug/l, 51-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde.

* Vlieland, Rozebottelweg, zondag 02.50 uur, 700 ug/l, 26-jarige bromfietser van Vlieland.

* St Anna, Oudebildtdijk, zondag 03.10 uur, 390 ug/l, 31-jarige automobilist uit St. Annaparochie.

* Sumar, Achterwei, zondag 03.10 uur, 800 ug/l, 27-jarige automobilist uit Sumar, automobilist had een eenzijdige aanrijding veroorzaakt. Hij was over een vluchtheuvel gereden en was daarna in een haag tot stilstand gekomen. Zijn rijbewijs is ingevorderd.
* Lemmer, Sluisweg, zondag 04.10 uur, 630 ug/l, 28-jarige automobilist uit Espel, rijbewijs is ingevorderd.
* De Knipe, Tramweg, zondag 03.40 uur, 455 ug/l. De automobilist reed richting Langezwaag en zag plotseling twee voorbijgangers lopen aan de rechterkant van de weg. De automobilist remde, hij raakte echter beide voorbijgangers. Beide voorbijgangers zijn voor behandeling naar de Dokterswacht gegaan.

* Dokkum, Strobosserweg, zondag 04.30 uur, 670 ug/l, 19-jarige automobilist uit Dokkum, rijbewijs is ingevorderd.
* Steggerda, Steggerdaweg, zondag 04.50 uur, 435 ug/l, 20-jarige automobilist uit Groningen.

* Hemelum, Sudegoawei, zondag 05.25 uur. Een 29-jarige automobilist uit Koudum reed met hoge snelheid richting Koudum. Hij kwam met zijn auto in de berm terecht, vervolgens werd hij uit de auto geslingerd. Hij is met nekklachten en een pijn in zijn been met de ambulance naar het Sint Antonius in Sneek overgebracht. Bij hem is ook een bloedproef gedaan om te controleren op alcohol.
* Engelum, Alserterpaed, zondag 09.00 uur. Een 29-jarige automobilist uit Groningen raakte met zijn auto te water, hij raakte hierbij niet gewond. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn, hij blies 655 ug/l.