Gemeente Vlieland

Cultuurfonds voor Monumenten Fryslân
Eigenaren van beeldbepalende panden, gelegen binnen een beschermd stads- en dorpsgezicht, kunnen geen aanspraak maken op de reguliere subsidies van het rijk.
Om te delen in de zorg voor deze panden hebben het Prins Bernard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds een plan ontwikkeld om per provincie een cultuurfonds voor deze panden op te richten. Uit dit fonds worden laagrentende leningen verstrekt ten behoeve van de restauratie van deze panden. In Fryslân wordt dit ondersteund door het Cultuurfonds voor monumenten Fryslân.
Een eigenaar van een beeldbepalend pand moet zich niet tot de gemeente wenden maar rechtstreeks aan dit Cultuurfonds.
Voorwaarde om in aanmerking te komen is wel dat de gemeente een vergunning heeft verleend voor de uit te voeren werkzaamheden. Een aanvraagformulier alsmede informatie is te vinden op www.cultuurfonds.nl en www.restauratiefonds.nl
Vragen over het Cultuurfonds voor Monumenten kunt u stellen bij het Prins Bernard Cultuurfonds (020) 52 06 130 of het Restauratiefonds (033) 25 39 439
Wilt u eerst overleggen met een ambtenaar bij de gemeente dat dient u contact op te nemen met mevrouw Verheij (0562) 452719.

2e-fase bodemsanering (bitumenverontreiniging) terrein voormalige asfaltmengcentrale Pad van Zes te Vlieland.
Zoals u al eerder bent geïnformeerd heeft in 2002 de 1e-fase bodemsanering (dieselverontreiniging) op het terrein van de voormalige asfaltmengcentrale aan het Pad van Zes te Vlieland plaatsgevonden. Begin september 2003 is overeenstemming bereikt over de aanpak en uitvoering van de 2e-fase bodemsanering van het terrein waar de voormalige asfaltmengcentrale heeft gestaan. De 2e-fase behelst het verwijderen van de bitimenverontreining op voornoemde lokatie.

Hiermee zal op 6 oktober 2003 een aanvang worden gemaakt. Er zal dan een begin worden gemaakt met de zeefwerkzaamheden. Voorafgaand aan deze sanering (uitzeven van de bitumendeeltjes) zal de zeefinstallatie worden ingezet t.b.v. het uitzeven van de grond ter plaatse van het perceel alwaar Rijkswaterstaat een tijdelijke opslagterrein heeft gehad. Dit perceel is gelegen aan de westelijke zijde van het Pad van Zes (voor de strandovergang).

Voorafgaand aan het zeven (lokatie asfaltmengcentrale) wordt er met een kraan gekeken of er in de gebieden met bitumenverontreiniging ook grote brokken bitumen voorkomen. Deze zullen dan,voorafgaand aan het zeven, worden verwijderd en in tijdelijke opslag worden gedeponeerd. Gelijktijdig met het zeven zal ook het cunetvoor de passeerstrook worden aangelegd, zodat het gezeefde zand direct in de passeerstrook kan worden toegepast. Het gezeefde zand wordt aangebracht op een folie (terugneembaar). Het uitgezeefde materiaal zal eerst in een tijdelijke opslagplaats worden gedeponeerd. Er wordt niet direct tot afvoer (naar een erkend verwerker) van dit materiaal overgegaan, omdat niet duidelijk is hoeveel materiaal er vrij zal komen. De wijze van afvoer (per as of boot) is mede afhankelijk van de vrijkomende hoeveelheden.

Planning werkzaamheden:
Week 41: Zeven/graven cunet passeerstrook;
Week 42: Aanbrengen gezeefd zand in cunet van de passeerstrook; Week 43: Afwerken en inrichten van het terrein en het afvoeren van het uitgezeefde materiaal naar een erkende verwerker.

Aanplant: de voormalige eigenaar van de asfaltmengcentrale zal zorgen voor de aanplant met helmgras in een strook van 1000 m2. Deze strook ligt evenwijdig aan - en grenst aan de passeerstrook. De beplanting van het overige terrein wordt geregeld door Staatsbosbeheer.

Het gemeentebestuur verzoekt u rekening te houden met de uit te voeren werkzaamheden. Het Pad van Zes zal tijdens de voornoemde weken voor fietsers toegankelijk blijven.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer R.C.L. Kardaun, beleidsmedewerker milieu van de gemeente Vlieland (0562-452720) of de heer Y. Muller, toezichtshouder van de provincie Fryslân (058-2925477).

Bloktijden
Per 1 oktober zijn de BLOKTIJDEN voor de Dorpsstraat niet meer van toepassing. Alleen voor houders van een A-ontheffing is de Dorpsstraat weer de gehele dag toegankelijk. Wij wijzen een ieder erop dat het PARKEERVERBOD voor de Dorpsstraat onverminderd van kracht blijft.

Ingekomen
Burgemeester en wethouders van Vlieland maken bekend dat de volgende aanvragen om vergunning zijn ingekomen:
reguliere bouwvergunning:

-Woningbedrijf Vlieland, voor het vernieuwen van de voorgevel van het pand Dorpsstraat 186
(ingekomen 25 september 2003).

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het gemeentehuis.

Vergunningen
Burgemeester en wethouders van Vlieland maken bekend dat zij een vergunning hebben verleend aan:
sloopvergunning:

-Woningbedrijf Vlieland, voor het slopen van een asbest plafond op het perceel Lutinelaan 32
(verzonden 2 oktober 2003);

-Woningbedrijf Vlieland, voor het slopen van het asbest dakbeschot op de percelen Nieuwestraat 28 en 30
(verzonden 2 oktober 2003);

-gemeente Vlieland, voor het slopen van asbesthoudende plafondplaten in het perceel Willem de Vlaminghweg 43 (brandweergarage) (verzonden 2 oktober 2003)

-De heer M.J. Heule, voor het slopen van een recreatiewoning op het perceel Duinkersoord 35
(verzonden 2 oktober 2003).
reguliere bouwvergunning
o SRV voor het oprichten van drie recreatiewoningen op de percelen Ankerplaats 38, 39 en 40 (verzonden 2 oktober 2003) lichte bouwvergunning:

-Woningbedrijf Vlieland, voor het uitbreiden van een woning met een bijkeuken en een doucheruimte op het perceell Nieuwestraat 30 (verzonden 2 oktober 2003).

Belanghebbenden kunnen tegen bovengenoemde besluiten binnen zes weken na de datum van verzending bij burgemeester en wethouders van Vlieland schriftelijk gemotiveerde bezwaren indienen (postadres: Postbus 10, 8899 ZN Vlieland). Informatie kunt u desgewenst verkrijgen bij Ruimtelijke Ordening/Bouw en Woningtoezicht.

Monumentenvergunning:
Burgemeester en wethouders van Vlieland maken op grond van artikel 12 lid 2 van de Monumentenwet bekend dat de volgende aanvraag om monumentenvergunning is ingekomen:
Dorpsstraat 186 voor het vervangen van de voorgevel. Deze aanvraag ligt vanaf maandag 6 oktober 2003 gedurende een termijn van twee weken ter inzage.
Een ieder kan gedurende deze termijn zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders
Nadere informatie over deze aanvraag kunt u verkrijgen bij de afdeling Ruimtelijke Ordening of de heer G.A. Nieuwenhuis van het Woningbedrijf Vlieland in het gemeentehuis.

Afwezigheid afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht en Milieu:
De medewerkster Ruimtelijke Ordening is afwezig wegens vakantie van 6 oktober tot en met 24 oktober 2003.
Hierdoor kunt u gedurende deze periode voor bouwzaken alleen terecht op maandag en dinsdag.
Het bestemmingsplan Zomerhuizenterrein ligt wel gewoon ter inzage gedurende openingstijden!
De medewerker milieu is wegens vakantie afwezig van 4 oktober tot en met 17 oktober 2003.
Voor dringende zaken kunt u contact opnemen met de heer H.S.Nieuwenhuis (0562-452717).