Landelijke Studenten Vakbond


LSVb kraakt CDA-Motie

Utrecht, 13 oktober 2003 -- Utrecht 9 oktober 2003 - Tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken heeft CDA-kamerlid Ten Hoopen een motie ingediend waarin het kraken van kantoorpanden verboden wordt. De Landelijke Studenten Vakbond vindt dit een belachelijk voorstel. De woningnood onder studenten is zó hoog, dat kraken voor velen de enige optie is., aldus Merijn de Jong, LSVb-voorzitter.

Uit onderzoek van de LSVb blijkt dat de wachttijden voor kamers in sommige steden zijn opgelopen tot meer dan drie jaar. Kraken blijft dan vaak over als enige optie. Als de motie van Ten Hoopen wordt aangenomen, zal ongeveer tweederde van de nu leegstaande panden niet meer in aanmerking komen voor kraak.

De LSVb is van mening dat de huidige wetgeving ondernemers nu al ruim voldoende beschermt tegen de hinder van kraken. Panden mogen, bijvoorbeeld, alleen gekraakt worden als ze een jaar lang ongebruikt zijn geweest. In Amsterdam alleen, staan al 40.000 potentiële studentenkamers (1,4 miljoen m2) aan kantoorruimte leeg. Deze leegstand zal in de komende vijf jaar naar verwachting nog verder toenemen.

Merijn de Jong: Als je echt iets wilt doen aan de kamernood onder studenten, dan moet je de huursubsidie op kamers gaan invoeren. Het CDA heeft vorig jaar nota bene zelf een motie hiertoe ingediend. Die is aangenomen maar niet uitgevoerd. Laat de CDA dat eerst maar eens aankaarten. Om op korte termijn meer studentenhuisvesting te creëren, kunnen leegstaande kantoren worden omgebouwd tot studentenkamers, vindt de LSVb. Merijn de Jong: De LSVb doet een beroep op het gezond verstand van de kamerleden en vraagt ze om tegen de motie van Ten Hoopen te stemmen.

Contact

©2000-2003 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.