Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond kritisch over nieuwe rooster DC Albert Heijn 13-10-2003

Eind september heeft de afdeling Personeelszaken van het Landelijk Distributiecentrum van AH in Geldermalsen aan werknemers die met ingang van week 41 overgaan van het DA-rooster naar DDA-rooster een brief gestuurd waarin dit wordt bevestigd. Naar aanleiding daarvan hebben leden contact gezocht met de bond met vragen over de inhoud van de brief. CNV Dienstenbond heeft daarom een brief geschreven aan het management met daarin de kritiekpunten. Wij zetten ze hier voor u op de rij.

Afbouwtoeslag code 166
Degenen die de brief ontvingen waarin staat dat zij naar het DDA-rooster gaan, waarbij het nieuwe inconveniëntenpercentage wordt vermeld, hebben in diezelfde brief de mededeling gelezen dat de afbouwtoeslag met code 166 wordt afgeschaft per 1 januari 2004. Wij kennen natuurlijk niet alle interne termen van AH, maar volgens ons is deze toeslag de persoonlijke toeslag 'garantieregeling invoering inconveniëntenmatrix per 19 juli 1999'.

Op bladzijde 108 van de CAO staat dat, als de ploegentoeslag verbonden aan het nieuwe rooster lager is dan de oude ploegentoeslag en de persoonlijke toeslag opgeteld, dat dan ook de persoonlijke toeslag zal worden afgebouwd. In het geval van het DDA-rooster is dit het geval. Er wordt echter gesproken over afbouw en niet over afschaffing ineens! AH moet bij de afbouw van de persoonlijke toeslag op dezelfde manier handelen als bij de afbouw van de ploegentoeslag. Hoe dat moet, kan voor iedereen verschillend zijn. Op bladzijde 34 en 35 van de CAO staat hoe het moet. Heeft u vragen, dan kunt u ons bellen. Maar wat ons betreft kan er dus niet van een afschaffing ineens sprake zijn. Wij hebben AH gewezen op de bepalingen in de CAO.

Nu al tekenen voor akkoord
AH wil dat je nu al akkoord gaat met het feit dat, als de werktijd om organisatorische redenen wordt aangepast, je via die aangepaste werktijd gaat werken. Door je handtekening onder de brief van 30 september te zetten, zou je nu al instemmen met wijzigingen in de toekomst. Dat kan natuurlijk niet.
AH weet best dat er bij werktijdwijzigingen eerst overlegd moet worden met de ondernemingsraad en dat die moet instemmen met de eventuele wijzigingen. Daarna moet AH dan aan de medewerkers die het betreft, net als nu, een bevestiging sturen en vragen of ze mee willen werken.

AH kan wel doen alsof het er niet toe doet wat de OR, de vakbond en/of de medewerker wil, maar zo gaat dat niet in Nederland. Om die reden adviseren wij u de handtekening niet te plaatsen onder de brief. Als u zich daartoe toch verplicht voelt, zet u er dan bij 'voor gezien'. Wij hebben AH gevraagd om deze zin uit de brieven te halen.

Verplichte overgang naar DDA-rooster
Uit de brief blijkt het niet, maar er is geen sprake van een vrijwillige overgang naar het DDA-rooster. Wij hebben daarom aan AH gevraagd om dit te bevestigen aan ons en aan de medewerkers.

Meer weten of lid worden?
CNV Dienstenbond blijft de vinger aan de pols houden bij AH Distributie. Dat doen we door u te informeren en door namens u zaken aan de orde te stellen. U weet dat het lidmaatschap van de bond zin en effect heeft. In deze roerige tijden vinden steeds meer mensen dat zij terug moeten kunnen vallen op een professionele ondersteuner. CNV Dienstenbond is zon professionele ondersteuner. Wilt u lid worden? Dat kan heel gemakkelijk hier.

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Aletta Bulsink, tel: (055)5772640 of email: a.bulsink@cnvdibo.nl.