Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Mensenrechten en Vredesopbouw

Afdeling Mensenrechten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 13 oktober 2003

Behandeld


- Jeroen van Drunen


Kenmerk


- DMV/MR 373/03

Telefoon


- +31 (70) 348 4584


Blad


- 1/5

Fax


- +31 (70) 348 5049


Bijlage(n)


- 1


- jeroen-van.drunen@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen
vanhet lidKarimi overhet EU-mensenrechtenbeleid

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Karimi (GroenLinks) over - het EU-mensenrechtenbeleid. Deze vragen werden ingezonden op - 18 september 2003 met kenmerk - 2030400170.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse zaken, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over het EU-mensenrechtenbeleid

Vraag 1

Is het waar dat de op maandag 15 september en dinsdag 16 september 2003 in Teheran beoogde bijeenkomst in het kader van de EU mensenrechtendialoog is uitgesteld dan wel afgezegd? Zo ja, wat is daarvoor de reden? Wat is uw oordeel hierover?

Antwoord

De door u genoemde ronde van de mensenrechtendialoog tussen de EU en Iran is uitgesteld. Reden hiervoor is het bezwaar van Iraanse zijde tegen de samenstelling van de EU-delegatie. Ik ben met mijn EU-collegae van mening dat het beide partijen vrijstaat de samenstelling van de respectievelijke delegaties naar eigen goeddunken te bepalen. Zulks is voor aanvang van de mensenrechtendialoog met de Iraanse autoriteiten overeengekomen.

Vraag 2

Is het waar dat de EU deze bijeenkomst over de mensenrechtendialoog heeft afgezegd? Zo ja, op welke wijze wil de EU de mensenrechtendialoog nu vorm geven?

Vraag 3

Hoe luidde de reactie van de Iraanse regering op de EU weigering de bijeenkomst bij te wonen? Wat zijn hiervan de consequenties voor het EU mensenrechtenbeleid ten aanzien van Iran?

Vraag 4

Is sprake van een definitieve afzegging of is inmiddels een nieuwe afspraak voor de EU mensenrechtendialoog gemaakt? Zo ja, wanneer?

Antwoord

De EU heeft de Iraanse autoriteiten laten weten een dialoogronde onder de gestelde Iraanse beperkingen niet te kunnen accepteren. In EU-verband is vervolgens gewerkt aan een tegenvoorstel om de dialoogronde alsnog doorgang te laten vinden. Daarbij is vastgehouden aan de oorspronkelijk beoogde samenstelling van de EU-delegatie, dat wil zeggen met inbegrip van vertegenwoordigers van Amnesty International en Human Rights Watch. De Iraanse autoriteiten hebben positief op het betreffende voorstel gereageerd, waarop is besloten de derde ronde van de dialoog op 8 en 9 oktober te Brussel te laten plaatsvinden. De EU heeft de Iraanse autoriteiten evenwel laten weten dat de vierde ronde van de dialoog onverwijld te Teheran gehouden dient te worden.

Het meningsverschil in kwestie heeft geen voor het EU-mensenrechtenbeleid ten aanzien van Iran. Uitgangspunten voor het beleid worden, ingegeven door de daadwerkelijke mensenrechtensituatie ter plaatse.


---