Gemeente Heeze-Leende


Senioren Heeze-Leende onvoldoende gevaccineerd tegen griep!

Slechts 65% van de 65-84 jarige senioren uit Heeze-Leende heeft in 2000 de griepprik gehad. In de regio is dit percentage duidelijk hoger (79%).

Deze cijfers zijn afkomstig uit de seniorenpeiling die de GGD Zuidoost-Brabant in 2001 heeft gehouden. De stuurgroep Lokaal Gezondheidsbeleid van de gemeente Heeze-Leende heeft haar verontrusting uitgesproken over dit resultaat. Binnenkort is het weer tijd voor de griepprik. Met dit artikel wil de gemeente daarom meer informatie geven over het belang van de griepprik voor iedereen die ouder is dan 65 of voor diegenen die diabetes, een hart-, long- of nierziekte heeft.

Waarom is de griepprik nodig?
Elke winter krijgen 1 tot 1½ miljoen mensen griep (influenza). Voor de meeste van hen is dit slechts een vervelende ziekte. Voor (jonge) mensen met een chronische ziekte of 65-plussers kan griep echter ernstige gevolgen hebben. Elke winter worden zon 20.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis en 2000 mensen overlijden als gevolg van griep.
Griep kan alleen worden voorkomen met de jaarlijkse griepprik in het najaar (oktober of november). De griepprik moet elk jaar opnieuw worden gehaald omdat het griepvirus elk jaar een andere vorm aanneemt.

Krijgt u onverhoopt toch griep dan zorgt de griepprik er voor dat de griep minder ernstig verloopt en de kans op complicaties sterk vermindert.

Wat is griep?
Wie zich niet lekker voelt, noemt dit al gauw een griepje. Toch worden niet alle griepjes veroorzaakt door het griepvirus (ook influenzavirus genoemd). Verkoudheid, buikgriep e.d. worden door andere virussen veroorzaakt.
Bij echte griep voelt u zich binnen een paar uur erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts (rond de 39oC). Normaal gesproken knapt u na 3 tot 5 dagen weer op, maar voelt u zich vaak nog wel 1 tot 2 weken slapjes en gauw moe.

Hoe kun je het krijgen?
Wanneer een grieppatiënt hoest of niest, komen er kleine druppeltjes in de lucht zweven. Deze bevatten het griepvirus. Als iemand anders deze druppeltjes inademt, kan deze ook besmet raken met het griepvirus. Het duurt dan 1 tot 2 dagen voordat hij/zij ziek wordt. In de tussentijd kan deze persoon al wel weer andere mensen besmetten.

Hoe helpt de griepprik?
De griepprik bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirussen die dat jaar worden verwacht. Als dit wordt ingespoten, reageert ons afweersysteem met het maken van afweerstoffen. Wanneer iemand die een griepprik heeft gehad later het echte griepvirus inademt, maken de gevormde afweerstoffen het virus direct onschadelijk. Ons lichaam heeft ongeveer 2 weken nodig om genoeg afweerstoffen te maken.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt op de plaats van de injectie (de bovenarm) een rode, gevoelige plek. Deze plek verdwijnt weer binnen 1 tot 2 dagen. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn of verhoging na de griepprik zijn zeldzaam. Als ze al optreden zijn ze mild en van korte duur.

Wanneer en waar kunt u de griepprik krijgen?
Iedereen die ouder is dan 65 of diabetes, een hart-, long- of nierziekte heeft, komt in aanmerking voor een gratis griepprik. U kunt hiervoor in oktober of november terecht bij uw huisarts, maar u krijgt hiervoor geen uitnodiging. Twijfelt u of u tot de risicogroepen behoort, neem ook dan contact op met uw huisarts en vraag om advies. De adressen zijn:
§ Huisartsenpraktijk Gruijters / van Gestel, tel. 226 16 99 § Huisartsenpraktijk Liebregts, tel. 226 44 99
§ Huisartsenpraktijk van Otterdijk, tel. 226 18 27 § Huisartsenpraktijk de Vocht, 206 13 79