Crucell N.V.

Published: 08:00 14.10.2003 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell en Gene Medicine Japan kondigen productiepartnership aan voor Azië

Leiden, 14 oktober 2003 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) en het Japanse Gene Medicine Japan, Inc. (GMJ) hebben vandaag aangekondigd dat zij een licentieovereenkomst hebben gesloten voor Crucell's PER.C6(TM) productietechnologie.

Gene Medicine Japan zal Crucell's PER.C6(TM) technologie gebruiken om productieservices te bieden aan bedrijven, universiteiten en andere instellingen in Japan en de rest van Azië, die onderzoek doen op het gebied van adenovirus gebaseerde vaccins en gentherapie producten.

De PER.C6(TM) technologie is een menselijke cellijn die gebruikt wordt voor de productie van biofarmaceutische producten, zoals vaccins en antistoffen. Crucell heeft licentieovereenkomsten voor zijn PER.C6(TM) productietechnologie met bedrijven in Europa en Noord-Amerika, maar tot nog toe was de technologie vrijwel niet beschikbaar in Azië. Verwacht wordt dat de Crucell-GMJ overeenkomst onderzoeksactiviteiten in Japan en de rest van Azië een impuls zal geven wanneer de productiefaciliteit van GMJ in juni 2004 operationeel wordt op Kobe Port Island.

"Het verkopen van licenties op onze PER.C6(TM) productietechnologie is een fundamenteel onderdeel van onze bedrijfsstrategie. We merken dat er in de biofarmaceutische industrie veel vraag is naar deze veilige en efficiënte productietechnologie, welke in staat is grootschalige productie te ondersteunen," verklaarde Dr. Dinko Valerio, President en CEO van Crucell. "Het doel van Crucell is om PER.C6(TM) in Azië, net als in de Verenigde Staten en in Europa, de standaard te maken voor de productie van vaccins en gentherapie producten.."

"Klinisch onderzoek met gentherapie producten zal een sterke vlucht nemen in Japan. We verwachten dat de vraag naar gentherapie vectoren, geschikt voor toepassing in de kliniek, evenredig hiermee gaat toenemen. We zijn verheugd dat we nu in staat zijn deze geavanceerde productietechnologie te gebruiken," zei Dr. Akinobu Gotoh, Vice President van GMJ.

Op grond van de overeenkomst, zal Crucell aanvangsbetalingen en jaarlijkse betalingen ontvangen, alsmede de royalty's op de omzet van contractproductie door Gene Medicine Japan. Verdere financiële details zijn niet bekend gemaakt.

Over de PER.C6(TM) Technologie
PER.C6(TM) is een menselijke cellijn ontwikkeld voor grootschalige productie van diverse biofarmaceutische producten, waaronder vaccins en gentherapie producten. Vergeleken met reeds bestaande productiemethoden, kenmerkt PER.C6(TM) zich door kwaliteit, veiligheid en het vermogen grootschalige productie van vaccins en gentherapie producten te realiseren. Als voor de productie van op adenovirus gebaseerde vaccins en gentherapie producten PER.C6(TM) wordt gebruikt, treden er geen bijwerkingen op, zoals de aanwezigheid van een virus dat zich kan blijven dupliceren (zogenaamde replication competent adenovirus) op.

De PER.C6(TM) technologie wordt door bedrijven in de farmaceutische en biotechnologische industrie gebruikt als productietechnologie voor een groot aantal producten, waaronder recombinante vaccins, klassieke vaccins, vectoren voor gentherapie, antistoffen, therapeutische eiwitten en veterinaire vaccins. Diverse licentiehouders zijn met klinische onderzoeken in Fase I of Fase II met producten gebaseerd op de PER.C6(TM) technologie zoals HIV en angeniogenese (Genvec, Inc.). Andere licentiehouders zijn GSK, Centocor/J&J en Aventis.

Crucell biedt contract productiediensten voor monoklonale antistoffen en therapeutische eiwitten op basis van zijn PER.C6(TM) productietechnologie via DSM Biologics, en voor recombinante vaccins en gentherapievectoren in de Verenigde Staten via Molecular Medicine BioServices, Inc., en voor "klassieke" vaccins via Novavax.

Op dit moment ontwikkelt Crucell vaccins tegen Ebola, West-Nijl virus en griep op basis van PER.C6(TM) technologie.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologie bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van biofarmaceutische producten om infectieziekten te bestrijden. Crucell ontwikkelt vaccins en antistoffen en verkoopt wereldwijd licenties op zijn PER.C6(TM) productietechnologie aan bedrijven in de farmaceutische en biotechnologische industrie. Crucell heeft een partnership met het National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten voor de ontwikkeling van een Ebola-vaccin. Crucell ontwikkelt ook vaccins tegen het West-Nijl virus en Influenza gebaseerd op PER.C6(TM). Licentiehouders van het bedrijf zijn onder meer Merck & Co. voor het HIV-vaccin, GSK, Centocor/J&J en Aventis. Het bedrijf heeft ook een alliantie met DSM Biologics voor industriële productie van monoklonale antistoffen en recombinante eiwitten gebaseerd op Crucell's PER.C6(TM) technologie. Crucell is gevestigd in Leiden. Crucell staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com

Over Gene Medicine Japan
Gene Medicine Japan is een particulier bedrijf gevestigd in Kobe, Japan, die contractproductie biedt aan klanten op de markt van gentherapie en vaccins in Japan en andere landen in Azië. Het bedrijf heeft een vermogen van JPY 21.500.000. Gene Medicine is opgericht in januari 2003 en bouwt momenteel de eerste GMP-standaard (Good Manufacturing Practice) vector productiefabriek in Kobe's Port Island 2nd Stage bedrijvencomplex. De geplande datum voor ingebruikname van het gebouw is juni 2004.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on April 18, 2003, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Voor de PDF versie van het persbericht klik op de volgende link: Zie het origineel http://hugin.info/132631/R/920374/123926.pdf


Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Louise Dolfing
Communications Manager
Tel. +31-(0) 71-524 8863
l.dolfing@crucell.com

Dan Underwood or Jim Bonner
Ashton Consulting Limited, Tokyo, Japan
Tel. +81 3 5403 4862
mail@ashton.jp

This press release was issued by Crucell nv

For more information regarding our releases, please visit our website: http://www.crucell.com