Ballast Nedam


Ballast Nedam staakt verdere financiering van Ballast Plc (Verenigd Koninkrijk)


Prognose nettoresultaat 2003 Ballast Nedam: ongeveer break even

Beslissing
In de afgelopen paar jaar is het structureel verliesgevende Britse dochterbedrijf Ballast Plc ingrijpend gereorganiseerd. Het aantal arbeidsplaatsen is verminderd van 1500 tot 1000. Het verlies is teruggebracht van Euro 51 mln in het eerste halfjaar 2002 tot Euro 15 mln verlies in het eerste halfjaar 2003.

Het management van Ballast Plc heeft voor de op 11 september 2003 aangekondigde noodzakelijke verdere sanering een reorganisatie- en financieringsplan uitgewerkt. Naar het oordeel van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam N.V. heeft het plan een te lange doorlooptijd, vraagt het een te groot kapitaalbeslag en neemt het in onvoldoende mate de bestaande onzekerheden weg.

Ballast Nedam heeft zich tot nu toe aanzienlijke financiële offers getroost en een uiterste inspanning gedaan om haar Britse dochter weer gezond te maken. De Raad van Bestuur vindt het in het belang van het concern echter onaanvaardbaar om nog langer additionele financiering te verschaffen en heeft daarom besloten verdere financiering te staken.

Financiële gevolgen
Indien Ballast Plc hierdoor mogelijk niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, levert dit door de juridische en financiële scheiding tussen Ballast Plc en Ballast Nedam voor Ballast Nedam geen extra financiële risico's op. Ballast Nedam heeft garanties verstrekt op een drietal lopende PFI-projecten. De overige door Ballast Nedam verstrekte garanties zijn gelimiteerd, niet direct opeisbaar en betreffen grotendeels afgeronde projecten. Naar de huidige inzichten, rekening houdend met de gevolgen van een mogelijk beroep op deze garanties, verwachten wij voor Ballast Nedam ongeveer een break even nettoresultaat over het jaar 2003.

Strategie
Ballast Nedam bouwt haar internationale activiteiten af in het kader van haar strategie om zich te concentreren op de Nederlandse markt. De afbouw van de internationale projectendivisie Ballast Nedam International verloopt sneller en beter dan verwacht. Vorig jaar is besloten om zich op termijn uit het Verenigd Koninkrijk terug te trekken. Het staken van de verdere financiering van het structureel verliesgevende Ballast Plc heeft een positief effect op het risicoprofiel van Ballast Nedam als geheel.