Vlaamse overheid

Vanmiddag werd in het Vlaamse parlement het GENT6-akkoord ondertekend door mevrouw Maria Van der Hoeven, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en mevrouw Marleen Vanderpoorten, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming. Dit akkoord heeft als doel tot meer samenwerking te komen tussen de administraties van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het departement Onderwijs van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Het Gent6-akkoord bouwt voort op de langdurige onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen, ontstaan in 1990 in het kader van de GENT-akkoorden. Bovendien spelen enkele verdragen een rol bij de totstandkoming van het akkoord, namelijk het Cultureel Verdrag tussen Vlaanderen en Nederland, het Taalunieverdrag, het Verdrag voor de Transnationale Universiteit Limburg en het Verdrag betreffende de accreditatie van opleidingen binnen het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs.

Het GENT6-akkoord komt er na de positieve evaluatie van het huidige GENT5-akkoord dat van februari 2000 tot december 2003 loopt. Bij deze evaluatie valt in het bijzonder de positieve samenwerking op rond de oprichting van de transnationale Universiteit Limburg, het periodieke overleg en de samenwerking op het gebied van het ICT-beleid (o.a. in het kader van het Europese SchoolNet) en de start van een nieuwe samenwerking tussen de Vlaamse academies van het Deeltijds Kunstonderwijs en de Nederlandse Centra voor de Kunsten.

De twee departementen richten zich bij deze samenwerking op uitwisseling van ervaringen, goede praktijkvoorbeelden en mensen op alle terreinen waar zij dat van belang achten. Verder wordt de internationale mobiliteit voortgezet, zoals de uitwisselingen tussen leraren en schoolleiders van basisscholen. Daarnaast zullen zij de posities in multilaterale organen op het terrein van de EU en OESO - waar mogelijk - samen voorbereiden. Jaarlijks zal worden vastgesteld welke resultaten het Gent6-akkoord heeft opgeleverd. Verder zal de samenwerking iedere vier jaar verder worden geëvalueerd.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---