Verbond van Verzekeraars

Meer samenhang tussen zorg en sociale zekerheid

Sociale zekerheid en gezondheidszorg moeten beter op elkaar worden afgestemd. Dat staat in een actieplan dat minister De Geus en minister Hoogervorst vorige week naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Verzekeraars juichen het plan toe. Eerder dit jaar stelde het Verbond al een speciale commissie in, die de mogelijkheden voor meer samenhang onderzoekt.

De twee ministers willen dat werkgevers, werknemers, artsen, Arbo-diensten en inkomens- en zorgverzekeraars meer met elkaar gaan samenwerken. Op die manier kan sneller en beter worden ingegrepen bij dreigend langdurend verzuim, wat een gunstig effect heeft op het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.
In het actieplan van de ministers wordt een aantal concrete activiteiten genoemd, die kunnen leiden tot een betere afstemming. Zo moeten sociale partners worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid bij preventie, de aanpak van verzuim en het weer aan de slag helpen van zieke of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers. Daarnaast moeten bedrijfs-, verzekerings- en curatieve artsen beter met elkaar samenwerken bij vroegtijdige onderkenning van ziekten, de diagnose en behandeling van zieke werknemers. Volgens de ministers kan dat door duidelijke richtlijnen in te voeren die de uitwisseling van (medische) gegevens over zieke werknemers moeten verbeteren. Ook inkomens- en zorgverzekeraars moeten de beschikbare informatie beter met elkaar uitwisselen. De ministers willen bovendien dat verzekeraars meer aandacht besteden aan preventie en werkhervatting. Tot slot moeten de Arbo-diensten hun dienstverlening verbeteren, door zich meer te specialiseren in preventie- of verzuimbegeleiding.

Verbondscommissie
Het Verbond juicht de plannen van de ministers toe. Verzekeraars hebben al vaker aangegeven dat een goede samenwerking tussen gezondheidszorg en sociale zekerheid van groot belang is voor een effectief ziekteverzuim- en reĂŻntegratiebeleid. In dat kader heeft het Verbond begin september een issuecommissie Zorg en sociale zekerheid ingesteld. Deze commissie onderzoekt momenteel onder andere hoe inkomens- en ziektekostenverzekeraars de punten uit het actieplan kunnen oppakken.

Verzekerd!, oktober 2003