Gemeente Best

13-10-2003
Nationale brandpreventieweek, voorlichtingslessen basisscholen blijken succes

Nationale Brandpreventieweek
Voorlichtingslessen basisscholen blijken succes

Vorige week heeft in het teken gestaan van de Nationale Brandpreventieweek. Gedurende deze preventieweek hebben medewerkers van de brandweer een bezoek gebracht aan de groepen 7 en 8 van drie basisscholen: "Wilhelminaschool", "Bernardusschool" en "de Tweesprong". Basisschool "de Paersacker" vroeg de brandweer om aanwezig te zijn bij een ontruimingsoefening van de school (zie foto). De andere basisscholen hebben tijdens de lessen zelf aandacht geschonken aan brandpreventie.

Doel van de brandpreventieweek en de voorlichtingsles was om de kinderen te motiveren samen met hun ouder(s)/verzorgers aan de hand van een brandveiligheidscontract hun huis kritisch te bekijken op brandveiligheid. Tijdens de lessen is uitgebreid stilgestaan bij de oorzaken van, het voorkomen van en vluchten bij brand in zijn algemeenheid.
In het contract is daarnaast een aantal producten en activiteiten genoemd die bijdragen aan de verbetering van de brandveiligheid in huis, zoals: de aanschaf van een rookmelder, een blusmiddel, een uitwerpladder of het maken en oefenen van een vluchtplan. Samen met de kinderen is hierover gesproken. Zij hebben het contract vervolgens mee naar huis genomen, zodat de ouder(s)/verzorger(s) hierop kunnen aangeven tot welke brandpreventieve activiteiten zij zich verplichten. Hoewel het allemaal heel officieel klinkt, moet het brandveiligheidscontract worden gezien als een 'speelse verplichting' die ouders aangaan met hun kind(eren). Met het ondertekenen en insturen van het brandveiligheidscontract maken gezinnen tevens kans op het winnen van aantrekkelijke (gezins)prijzen. Al tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten werd duidelijk dat de kinderen razend enthousiast zijn over deze actie.

Foto ontruimingsoefening basisschool

Meer informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer Ronald Hendriks, telefoon 360422 of de heer Joost Janssen, telefoon 360257. Beiden zijn medewerker preventie bij de afdeling brandweer van de gemeente Best.