Gemeente Best

13-10-2003
Nota "Welstand met beleid" ter inzage

Welstand met beleid
Op 1 januari 2003 is, zoals wij al eerder hebben bekend gemaakt, de gewijzigde Woningwet in werking getreden. Een aspect van deze wijziging betreft het welstandsbeleid. In dit verband heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 29 september 2003 de nota Welstand met beleid vastgesteld, zodat de burger beter dan voorheen weet waaraan hij zich met zijn bouwplan heeft te houden. We brengen eerst de nieuwe bouwregels nog even bij u in herinnering.

De gewijzigde Woningwet kent een andere categorie-indeling van bouwwerken. De meldingsplicht is afgeschaft. In plaats daarvan is er nu sprake van bouwvergunningsvrije en bouwvergunningsplichtige bouwwerken. De bouwvergunningsplichtige bouwwerken zijn nu wel verder opgedeeld in bouwwerken waarbij een lichte bouwvergunning geldt en bouwwerken waarvoor de reguliere bouwvergunningplicht geldt. In het kort komt het erop neer dat de kleinere bouwwerken, voorzover deze niet aan de voorkant van de woning worden gebouwd, voor een deel vergunningvrij zijn geworden. Bijvoorbeeld aan- en uitbouwen (waaronder ook serres), bijgebouwen en overkappingen (waaronder schuurtjes, garages, tuinhuisjes, carports) en dakkapellen. Als zo'n bouwwerk niet vergunningvrij is, blijken ze in veel gevallen licht vergunningsplichtig; een en ander hangt onder meer af van de maatvoering van het bouwwerk en de afstanden tot de perceelsgrenzen. Meer informatie hierover vindt u op internet: www.vrom.nl/woningwet .

Om het de aanvrager van een lichte bouwvergunning zo makkelijk mogelijk te maken, is in de welstandsnota aangegeven hoe deze bouwwerken er moeten uitzien om aan de welstandseisen te voldoen. Als u vooraf zekerheid wilt hebben of uw (lichte) bouwplan niet in strijd is met redelijke eisen van welstand, kunt u een afspraak maken met de heer Boon van de afdeling Bouw - en Woningtoezicht en Milieu. De bouwwerken waarvoor een reguliere bouwvergunning van toepassing is, worden door de welstandscommissie beoordeeld. Overigens moeten beleidsregels ook steeds door de gemeenteraad worden vastgesteld. Voor het Buitengebied geldt de volgende redenatie. Om de beeldkarakteristiek te borgen is een beeldkwaliteitskader opgesteld, waarbij met gebiedsspecifieke criteria op vormgevingsaspecten wordt gestuurd. Het beeldkwaliteitskader Buitengebied zal binnenkort in het kader van de inspraakprocedure ter inzage worden gelegd. U zult hiervan op de gebruikelijke wijze op de hoogte worden gesteld.

In de nota is bovendien een zogenoemde excessenregeling opgenomen. Volgens de Woningwet kunnen burgemeester en wethouders de eigenaar van een bouwwerk dat in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand aanschrijven om die strijdigheid op te heffen. Als hierover tenminste beleid is vastgesteld. Deze regeling is niet bedoeld om de plaatsing van het bouwwerk tegen te gaan; dit wordt op een andere wijze geregeld. Er zal vanuit het oogpunt van welstand sprake moeten zijn van een buitensporigheid in het uiterlijk die ook voor niet-deskundigen duidelijk is. Hiervan is sprake bij bijvoorbeeld plaatsing van vergunningsvrije bouwwerken met armoedig dan wel provisorisch materiaalgebruik en/of met toepassing van felle of contrasterende kleuren. Ook als dergelijke bouwwerken volgens gangbare normen niet "strak, waterpas en/of te lood" zijn uitgevoerd. En verder bij het onbruikbaar maken van bouwwerken, ernstig verval van bouwwerken, het veranderen van het aanzien van bouwwerken met afwerking in felle of contrasterende kleuren en het ontkennen of vernietigen van architectonische bijzonderheden bij aanpassing van bouwwerken. Het is maar dat u het weet!

De nota Welstand met beleid ligt vanaf heden voor een ieder ter inzage bij loket 0.24, afdeling Bouw- en Woningtoezicht/Milieu. Daar liggen tevens meeneem-exemplaren klaar van de objectgerichte criteria inzake erfscheidingen, dakkapellen, alsmede aan- en uitbouwen.