Waterschap Groot Salland

Zwolle, 14 october 2003

Financiële overeenstemming over Balgstuw

Bouwkrediet toereikend

Het Waterschap Groot Salland en aannemer HBG Civiel bv hebben overeenstemming bereikt over de financiële afwikkeling van de bouw van de balgstuw. Overeengekomen is dat beide partijen hun eigen 'schade' betalen. Daarnaast biedt de aannemer het waterschap twee jaar extra ontwerpgarantie.

Aannemingsovereenkomst en vertraging
Tijdens de onderhandelingen stelde HBG Civiel bv zich op het standpunt dat het project meer geld heeft gekost dan waarop op grond van de aannemingsovereenkomst mocht worden gerekend. De aannemer vindt dat het waterschap deze kosten zou moeten dragen. Het waterschap is van mening dat de regels voor de bouw van de balgstuw vastliggen en dat de aannemer hieraan heeft te voldoen.
De balgstuw zou oorspronkelijk op 1 juli 1999 worden opgeleverd. Uiteindelijk heeft de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Mevrouw Drs. M.H. Schultz van Haegen, de balgstuw medio december 2002 in gebruik genomen.

Door de ontstane vertraging heeft het waterschap extra kosten moeten maken. Langer moest eigen en extern personeel worden ingezet. Door het toepassen van de in de aannemingsovereenkomst opgenomen boeteclausule, zouden deze kunnen worden betaald. Daar staat tegenover dat de aannemer eveneens met hogere bouwkosten is geconfronteerd.

Bij de onderhandelingen heeft de contractvorm 'design and construct' nadrukkelijk een rol gespeeld. Discussie bleek te bestaan over wie volgens het bouwcontract verantwoordelijk was voor het ontwerpen van het balgdoek én van de bevestigingsconstructie en hoe deze detailontwerpen moesten worden beoordeeld.

Bouwkrediet toereikend
Beide partijen zijn overeengekomen dat het project met gesloten beurzen wordt afgesloten. Dit betekent dat zowel de aannemer als het waterschap zelf hun eigen extra kosten betalen. Het waterschap kan dit vanuit de opgenomen post 'onvoorzien' financieren. Hierdoor behoeft het krediet van 155,6 miljoen gulden dat door het waterschapsbestuur in 1997 beschikbaar is gesteld, niet te worden verhoogd.


---